bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Ősnyelvtan - humán feladatsor

 

- Szent Ágoston, azaz Aurelius Augustinus afrikai volt, Africa Romana tartomány szülötte. Bár a hivatalos nyelv a latin volt, a lakosság a punt beszélte, és Ágoston későbbi munkáiban is gyakran fordulnak elő pun szavak. A pun a sémi nyelvek közé tartozott, a föníciai nyelv egyik változata volt. Feliratok, személynevek őrzik, és Plautus egyik színdarabjában is fennmaradt néhány pun nyelvű sor.

- Gyakorlat: tanítsunk egymásnak szavakat vagy rövid mondatokat idegen nyelven (pl. angolul tanulóknak németül, németül tanulóknak angolul)! Rendezzünk versenyt, ki tanul meg gyorsabban adott mennyiségű (5–10) szót. Milyen módszerekkel tanulhatunk? Pl. kis cetlikre írjuk, diktafonba mondjuk (sok mobiltelefonnak van diktafon funkciója), lerajzoljuk, sétálgatunk tanulás közben, énekeljük stb. A gyerekek próbálják ki, melyik módszer a leghatékonyabb számukra. Magyarázzuk el, hogy az egyéni adottságok, hajlamok szerint mindenkinek más variáció lehet az ideális.

- Az ősnyelvtani képletet (valaki/valami valamit csinál valahogyan) töltsük meg értelmes szavakkal! Idegen nyelven is elvégezhető feladat.

- Játékos változat: egy papírlap tetejére írunk egy tetszőleges főnevet (valaki/valami), és lehajtjuk a papír tetejét, hogy a szó ne látszódjon. Mindenki továbbadja egy társának a papírlapot, aki most egy igét ír rá (valamit csinál), majd lehajtja a szót, hogy ne látszódjon, és továbbadja. A mondat tetszőlegesen bővíthető tárggyal, határozókkal stb. A végén kihajtogatjuk a papírt, és nagyot nevetünk a furcsa mondaton. Idegen nyelven is elvégezhető.

- A Szitakötő bármelyik számából kiválasztott verssel végezzük el a cikk végén leírt feladatot!

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek