bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Rénszarvas

A rénszarvas (másképpen tarándszarvas vagy karibu) érdekessége, hogy a hímeknek és nőstényeknek is van agancsa. A rénszarvas nem erdőben, hanem füves területeken él. A nálunk honos gímszarvas azonban erdei állat, s ennek a fajnak csak a hím egyedei viselnek agancsot, ráadásul gyakran igen nagyot.

Írjatok listát arról, hogy a gímszarvas bikának miféle előnyei, illetve hátrányai származnak a nagy agancsából! A lista készítéséhez gondoljátok végig az állat életének minden oldalát (táplálkozás, táplálék-szükséglet, mozgás, futás, menekülés, rejtőzés, szaporodás stb.).

 

A lista kerete pl. ilyen lehet:

Életműködés, tevékenység

Előny

Hátrány

1. Táplálkozás

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

Rövid válasz

A nagy agancs sok hátránnyal jár: nehezebb „cipelni”; több az anyag- veszteség, amikor elhullatja; a sűrű erdőben való mozgást (különösen a ragadozók előli menekülést) kifejezetten nehezíti stb.

A nagy agancs csak a szaporodásban előnyös, amennyiben a nőstények (a szarvas-tehenek) a nagyobb agancsú hímet (bikát) részesítik előnyben. Ennek az a biológiai értelme, hogy amelyik bika a sok-sok hátrány ellenére is erőben van, az nyilván minden más adottságait tekintve is nagyon „talpraesett”. (Ezt a jelenséget nevezik „nemi szelekciónak”.)

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek