bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
info@szitakoto.com
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Lábatlankodj kicsit! - term.tud. jegyzet

 

Vaj és margarin 

A vaj tejből készül. A margarin nem. A vaj a tejben lévő zsiradékot tartalmazza, de benne vizes oldat-cseppek is vannak, amelyek oldott fehérjéket, ásványi anyagokat és vízben oldódó vitaminokat tartalmaznak. „Hátránya”, hogy hidegen nehezen kenhető. [A „hűtőgép-korszak” 5 éves gyermeke csodálkozva kérdezi apjától a frizsider előtt: „Apa! Miért mondják azt, hogy puha, mint a vaj?”]

A margarin (többnyire gyenge minőségű) növényi olajokból készül. Hogy ne legyen folyékony, megfelelő katalizátor segítségével hidrogénnel reagáltatják, vagyis a molekuláiban lévő kettőskötések nagy részét telítik. Sokszorosan telítetlen vegyületből kevésbé telítetlen vegyületet csinálnak. Aztán beletesznek különböző zsírban oldódó vitaminokat, hogy növeljék a reklám-lehetőséget.

Az olajokban lévő olajsav (amitől folyékonyak az olajok) 16 C-atomból álló láncszerű molekula, amely a közepén lévő kettőskötésnél V-alakba van hajtva. Ezt hívják cisz formának. A margarin-gyártás közben azonban a molekulák kisebb-nagyobb hányada „kiegyenesedik” a kettőskötésnél, átalakul transz-formává. (Transz-zsírsavvá. Ennek angol rövidítése: TFA.) Ilyen azonban a természetben sehol sem fordul elő. Természetidegen vegyület. Azt sem tudjuk, mit kezd vele az emberi szervezet, nem okoz-e (hosszú távon) egészségi károsodást. Vagyis: mindannyian, akik margarint fogyasztunk, nagy „kísérlet” alanyai vagyunk. 

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek