bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
info@szitakoto.com
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Üvegbe zárt világ - term.tud. jegyzet

 

Vízköves edény tisztítása

A vízkő közönséges mészkő (CaCO3). Az pedig savas körülmények között elbomlik. A savas kémhatásnak az a lényege, hogy a vizes oldatban sok a hidrogén-ion [H+]. Ezek reagálnak a mészkővel:

CaCO3 + 2H+ →Ca2+ + H2O + CO2.

A gázképződés (szén-dioxid fejlődés) miatt van ilyenkor pezsgés.

Minthogy a mészkőnek „édes mindegy”, miféle sav adja ezt a bizonyos H+-t, nemcsak a sósav, hanem pl. az ecet(sav) is leviszi a vízkövet. (Legföljebb lassabban.)

A savas esők ugyanezen az alapon mindenféle mészkőépületet és szobrot roncsolnak.

 

A víz levegőztetése

Bölcs tapasztalat van abban, hogy a vízi élőlényeknek jó, ha szellőztetjük a vizüket. Erre szolgálnak az akváriumok buborékoltatói is. Mi változik ilyenkor a vízben?

A víz az oxigént és a szén-dioxidot is oldja. Az állott vízben (a benne lévő, akár mikroszkopikus élőlények anyagcsere folyamatai miatt) kevés az O2 és sok a CO2. Ha nyitott ablak mellett öntögetjük egyik edényből a másikba, megváltozik az arány. A levegőben ugyan O2 és CO2 is van, de az előbbiből több mint 500-szor annyi, ezért öntögetés közben inkább O2 megy a vízbe, és CO2 ki a vízből a levegőbe.

Ezen az elven alapul az is, hogy ha egy tó vizét szökőkút formájában folyton spricceljük, ezzel emeljük a víz oxigén-tartalmát.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek