bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Narkisszosz története

 

Narkisszosz görög mitológiai alak, Képhiszosz folyamisten és Leiriopé boiótiai nimfa fia. Születésekor megjósolta neki Teiresziasz, a vak jós, hogy csak akkor érheti meg az öregkort, ha nem ismeri meg önmagát
 
Narkisszosz szép szál ifjúvá serdült, sok nimfa beleszeretett, ő azonban mindet elutasította. Az egyik nimfa Nemeszisznek, a bosszúállás istennőjének tett panaszt. Nemeszisz teljesítette a nimfa kívánságát.
 
Narkisszosz vadászat közben egy folyó partjára ért, és mivel inni akart, belenézett a folyótükörbe. Ekkor megpillantotta önmagát és azon nyomban magába szeretett. Egész nap ott maradt és hasztalan próbálta magához ölelni tükörképét. Így ugyanazt a kínt élte át, amit a nimfák, amikor nem kaphatták meg. Reggelre Narkisszosz helyén az odasiető nimfák már csak néhány sárga szirmú virágot, nárciszt találtak. A nárcisz azóta is az önimádat jelképe, mert a virág szirma kicsit önmaga felé hajlik. (Ezért nem illik nárciszt vinni vendégségbe.)
 
Hogyan változtatja meg a mese az eredeti történetet? Készíts képregényt a görög mitológia alapján!
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek