bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Somi Zsuzsanna
Óravázlat

 

Téma: Szerkezetek vízben, földön, levegőben című cikk feldolgozása
Óra: Technikaóra (Technikatörténet)
Osztály: 7. o.
Előkészítés: Leonardo da Vinci találmányainak összegyűjtése, képek gyűjtése

A cikk elolvasása nélkül próbáljuk megfejteni mit ábrázolhatnak ezek a képek. Adjunk nekik nevet. Próbáljuk elképzelni, hogyan működhettek. Ma is használunk ilyen gépeket? Mihez hasonlíthatnak?
Ezeket a képeket a 17. században készítették. A cikk első szakaszát elolvasva megtudhatjuk, hogy hol nézhetjük meg ezeket a képeket.
(Háttér információ: a Duna Múzeum Esztergomban található. Sok minden látható itt ami a vízzel kapcsolatos. Az épület érdekessége az is, hogy rövid ideig itt őrizték a magyar Szent Koronát 1790-ben. 1980-tól működik itt a múzeum. )
A képek készítője Verancsics Fausztusz, akiről kevesen tudják, hogy híres feltaláló volt. A cikk továbbolvasásával fény derül arra, hogy Verancsics Antal esztergomi érsek volt a nagybátyja. Padovában tanult.
(Háttér információ: Padovai egyetem alapítása 1222. Sok magyar diák tanult itt. Például Janus Pannonius. Híres tanára volt az egyetemnek Galileo Galilei. )
Verancsics találmányai mellett 5400 szavas ötnyelvű szótárt is készített. (latin, magyar, olasz, német, horvát). Nem csoda, hogy három nemzet is magának vallja.
Legismertebb könyve, az Új gépek több nyelven is megjelent. Ebben több mint hatvan találmányt mutatott be és több mint 40 rajzot is készített róluk. Köztük több olyan is van, amelyet azelőtt még senki sem talált fel.
Gyűjtsük ki a találmányait a szövegből. Úszó markológép, vízi- és szélmalom, tűzóra, sajtoló, lánchíd, a kocsi test fémrugókra való ágyazása, ejtőernyő.
(Háttér információ: Kocs községe ezért vált híressé a kocsiról)
Valószínű, hogy Verancsics ismerte Leonardo da Vinci találmányainak leírásait, de jó pár találmány teljesen új. Hasonlítsuk össze a két feltaláló munkáit. Melyik találmányt tudták később is használni? Például az ejtőernyő Verancsicsnál működőképes volt.
Feladat: Alkossunk csoportokat. Válasszunk ki egy találmányt, és készítsük el a fantázia rajzát. Esetleg makettet is készíthetünk (újrahasznosított papír, műanyag stb.)
Másik feladat : tervezzünk fantáziagépeket, adjunk nekik nevet, magyarázzuk el, hogy mire tudnánk használni őket.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek