bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Próbaper

"Sok van, mi csodálatos, / De az embernél nincs semmi csodálatosabb" - olvassuk az Antigonéban. A tragédia mégis a főbb szereplők halálával végződik.

 
 
1. A gyerekek alkossanak két csoportot!
 
 
2. Az egyik csoportnak arra kell bizonyítékokat gyűjtenie, hogy az ember milyen csodálatos, a másiknak arra, hogy az ember mennyi pusztulást, szenvedést okoz.
 
 
3. A csoportok válasszanak 2-3 szóvivőt (ügyész illetve ügyvéd). Felváltva, egy-két mondatban vádolják, illetve védjék az embert.
 
 
4. Az egymás után felszólaló ügyészek és ügyvédek próbáljanak meg az előttük elhangzottakra reagálni, válaszolni. Pl. "Valóban igaz, hogy az ember csodálatos tudományos felfedezéseket tett, de sok találmánya a pusztítást szolgálja.... Valóban igaz, hogy az ember háborúkat indít, és megöli társait, de csodálatos gyógymódokat talál fel, hogy a szenvedést enyhítse... stb)
 
 
5. Egy gyerek vállalja a bíró szerepét. Miután meghallgatta az érveket és ellenérveket, néhány mondatban hirdessen ítéletet.
 
 
6. Milyen büntetést / javító célzatú intézkedést érdemelnének az emberek?
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek