bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Kaucsukfa és gumitej - term.tud. jegyzet

 

Kaucsuk, gumi

A kaucsukfa (Hevea braziliensis) – miként erről tudományos neve is árulkodik – Brazíliában honos. A Kutyatejfélék családjába tartozik, amelynek minden tagjára jellemző valamiféle tejnedv. (Fehér tejnedve miatt sokan tévesen a pitypangot – hivatalos néven gyermekláncfüvet – is kutyatejnek nevezik.) A kaucsukfa megszárított nedve, a kaucsuk csak mérsékelten használható „gumi” gyanánt, mert nem elég rugalmas. Ezért kell kénnel vulkanizálni.

Manapság az autógumi már nem csak természetes eredetű kaucsukból készül. Nincs annyi kaucsukfa a világon, amely elegendő nyersanyagot szolgáltatna az irdatlan abroncs-mennyiséghez. Az autógumik kőolajból is készülhetnek: kis kémiai átalakítással viszonylag könnyen előállítható az a vegyület (izoprén), amely a kaucsuknak is fő anyaga, így műgumi gyártható.

Az izoprén molekula jellegzetessége, hogy egymáshoz kapcsolódva nagyon hosszú láncokat képez. Ezek a tekergőző, gubancolódó láncok adják a rugalmasság alapját. Erő hatására a gombolyag-láncok megnyúlnak, kiegyenesednek, de ha a nyújtó erő megszűnik, újra tekergőző alakjukat veszik föl.

A vulkanizálás lényege, hogy a kaucsukban vagy műgumiban lévő „gubancos-rugalmas” szálak között pontszerű összeköttetéseket, „hidakat” alakítanak ki, s így azok a megnyújtás után még erősebben térnek vissza eredeti alakjukra.

A kis molekulák hosszú láncokká kapcsolódása a legtöbb műanyag gyártásának alapfolyamata. Így képződik a mindennapi életben rendszeresen használt műanyagok döntő többsége, pl. a PVC (vízvezeték), a polietilén (uzsonnatasak), a polisztirol (Hungarocell) stb.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek