bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

A borostyánpalota - term.tud. jegyzet

 

Dűne

Sík, homokos óceán, tó, folyó partokon kialakuló, a szél által felhalmozott futóhomokforma. A partszegélyen lerakott hordalékból a vízfelület irányából fújó szél a homokszemcséket kifújja, és dűnéket épít belőlük a szárazföld peremén. Különböző típusai alakulnak ki: parti, vándor, hosszanti, barkán ~.

 

Borostyánkő 

Szerves ásvány. Kihalt fenyőfélék fosszilis (megkövesedett) gyantája. Áttetsző, kagylós törésű kőzet. Szabálytalan rög, csepp v. pálcika alakú, tömege a grammosoktól a kilogrammosokig fordul elő. Rovarok és kis gerinctelenek is fosszilizálódhattak benne, melyek egykor az eredeti gyantába ragadtak.

 

"Gyanta-típusú elektromosság" 

Ha a nyersgumit kevés kénnel vulkanizálják, különböző fajta gumikat kapnak. Ha sok ként használnak, ún. ebonit az eredmény. Ebonitrúd az iskolai fizika-szertárakban is van, ugyanis az elektromossággal kapcsolatos kísérletek gyakori eszköze. Ha egy ruhadarabbal megdörzsöljük vagy ha a hajunkhoz dörzsöljük, elektromos töltése lesz, s pl. vonzza a pici papírfecniket. Pontosan úgy viselkedik, mint a gyanta és a borostyán.

Benjamin Franklin (1706-1790) azt tapasztalta, hogy kétféle elektromosság létezik, az „üveg-típusú” és a „gyanta-típusú”. Abban hasonlítanak, hogy vonzzák a papírdarabkákat, mégis egymás ellentétei. Akkor még nem tudták, hogy mi az elektromosság magyarázata. Még az is kérdéses volt, hogy kétféle elektromos töltés létezik-e, vagy csak egyféle van, s annak a "bősége", illetve "hiánya" okozza a kétféle állapotot. Franklin az utóbbit föltételezte, s azt gondolta (nem tudjuk, milyen alapon), hogy az üveg-elektromosság a "tényleges" (ahol sok van a töltésből), s a gyanta-elektromosság lényege a töltés-hiány. Így született meg a pozitív és negatív töltés megnevezés, ugyanis pozitív 'tevőlegest' jelent, negatív pedig 'tagadót'.

Ma már tudjuk, hogy a „tagadó” is létezik; pozitív és negatív töltéssel rendelkező részecskék egyaránt vannak. Ugyanakkor az is igaz, hogy az üveg vagy ebonit dörzsölés hatására csakis a negatív töltésű elektronok hiánya vagy éppenséggel "fölös" volta miatt mutat kifelé is elektromos töltést.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek