bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Nézzük együtt Bálint Endre képeit! - term.tud. jegyzet

„Mélykék világ”: A teljes elektromágneses spektrumnak csak nagyon kis szakasza az, amely az emberi szem számára érzékelhető. Ez a 400–700 nm közötti sáv. Ezen belül azt a fényt látjuk kéknek, amelynek 450 és 490 nm közötti a hullámhossza. A mélykék ennek nagyjából a közepe, tehát a „mélykék világ” kb. 470 nm-es elektromágneses rezgést jelent.

            „Kavernás tbc”: Levendel László tüdőgyógyász professzor diagnózisa Bálint Endre betegségét illetően: kavernás tbc. A tbc a tuberculosis (vagyis gümőkór) rövidítése. A kaverna (caverna) 'üreget' jelent latinul, s arra utal, hogy a tüdőszövet a baktériumok hatására itt-ott szétesik, ennek következtében „barlangok” alakulnak ki a tüdőben. Ezek az üregek kedveznek a tbc-baktérium továbbszaporodásának.

A tbc leginkább a tüdőt betegíti meg, de e mellett a csontokat is megtámadja, és van tbc-s agyhártyagyulladás is. A megelőzésre adott BCG-oltás neve a Bacillus Calmette-Guérin (kalmett-géren) rövidítése, amely két kutató nevét őrzi. Legyengített baktériumokat tartalmaz. Nem nyújt teljes védettséget. A legyengült szervezetű ember ki van téve a kórokozóknak. Napjainkban a tbc ismét terjedőben van.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek