bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Szél szárnyán - term.tud. jegyzet

„42 x 25 méteres sárkány”: A cikk szerint ennek 2 tonna a tömege. Számoljuk ki, hogy egy ugyanekkora felületű kartonpapír-sárkánynak mennyi lenne a tömege (ha a karton 140g/m2) Hányszoros az eltérés? És mennyi lenne egy A/4-es méretű sárkány súlya, ha abból az anyagból készülne, mint ez az óriássárkány? (az A/4 lap méretétkerekítvevegyük 30x21 cm-nek!)

            „Sárkány segítségével bizonyították be, hogy a villám elektromos kisülés”: B. Franklin (1706-1790) – egy szappanfőző mester 12. gyermeke – számos felfedezéssel gazdagította a tudományt és technikát. Leghíresebb ezek közül talán a villámhárító, de érdekes még a bifokális szemüveglencse és az üvegharmonika is.

            Franklin föltételezte, hogy a villámlás lényegileg azonos az elektromos kisüléssel. 1750-ben publikálta elképzelését, s javasolt is egy ezt igazolandó kísérletet, egy hosszú, vékony fémdróttal ellátott papírsárkány feleresztését viharban. 1752-ben el is végezte a kísérletet, s eredményként lent a földön valóban elektromos szikrákat regisztrált. Sejtette, hogy a kísérlet veszélyes, ezért gondos szigeteléseket alkalmazott. Nem úgy, mint mások, akik a kísérlet megismétlésekor halálos áramütést szenvedtek.

Az elektromos kisülés lényege: Két pont feszültségkülönbsége miatt a köztük lévő gáz molekulái áramvezetővé válnak, ezért elektromos áram halad az egyik ponttól a másikig a gázon keresztül. A gázmolekulák úgy válnak áramvezetővé, hogy energiafelvétellel gerjesztődnek. Utána viszont a felvett energiát „visszaadják”, fény formájában kibocsátják.

Példák: pattogó műszálas pulcsi (amely sötétben szikrázik is, hiszen lényegében miniatűr villámokat produkál), autó-gyertya, villanykapcsoló.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek