bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
info@szitakoto.com
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Hallás és figyelem - humán jegyzet

- Magyarországon kb. 60 000 ember siket. A siket megnevezés kevésbé elterjedt, mint a süket, de annak a siketek szerint a köznyelvben negatív mellékjelentése van. A siketek különösen rossz néven veszik, ha a némaságot összemossák a siketséggel. A siketkultúrában még a siketnémaság létét is megkérdőjelezik, mivel a siketek számára a jelelés is beszédnek számít, csak más nyelven. Siketvaknak azokat a hallássérülteket tekintik, akiknek a látása annyira sérült, hogy nem lehet az egyik érzéket a másikkal kompenzálni, így speciális módszerekre és eszközökre szorulnak. 2009 óta a magyar jelnyelv hivatalos nyelv.

- http://www.hallatlan.hu/

Játsszunk a jelnyelvvel! Az állatok listájából mindenki válasszon egy jelet, mutassa meg a többieknek! Ki tudják találni, milyen állatot jelöl?

- Rajzold le Csupa Fülöpöt! Miért éppen ez a neve? Ki tudsz találni hasonló tréfás neveket más testrészekre? (Pl. Turcsi Orbán, Éles Szemerke, Csimbókos Hajni).

- A hallgatóság csukja be a szemét, míg különböző eszközökkel hangokat adunk ki. Mondják el, mi jut eszükbe.

- Elefántkirály játék. Székekből kört formálunk. Az egyik széken ül az elefántkirály, a táplálékháló legdominánsabb tagja. Mellette ül pl. a medve, oroszlán, krokodil, madár, kígyó, hal, rovar, a táplálékháló sorrendjében. Mindenki kitalál a karakterének megfelelő mozdulatot (Pl. elefánt kinyújtott karral jelzi ormányát, kígyó karjával tekergő mozgást végez, madár karjával csapkod stb.) A játék menete: az elefántkirály elindít egy négyrészes mozgássort, pl. két kézzel térdére csap, tapsol, csettint és utolsó elemként az egyik állat jellegzetes mozdulatát utánozza. Annak kell folytatnia a játékot, akinek a jelét megadta. A játékos elismétli az elefántkirály első három mozdulatát, és negyedikként egy másik állat jelét adja meg. Addig megy a kör, míg valaki el nem rontja és kiesik. Akkor mindenki egy székkel arrébb ül, és az addigi szomszédja állatbőrébe bújva átveszi annak jelét. Ismét az kezdi a játékot, aki az elefántkirály székén ül, és kitalál egy új mozdulatsort.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek