bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép
SEGÉDANYAG

Táltos, édenkert - humán feladatsor

 

A sámánok az obi-ugorok és a szamojédok körében ma is tevékenykednek. A magyar sámán neve a néphitben táltos, tudós vagy garabonciás. A táltos szóvégén az -s denominális melléknévképző, az eredeti obi-ugor tőjelentése: ’varázserő, varázslat’. Nők is lehettek sámánok, a magyar néphit őket tudósasszonyoknak nevezi. A garabonciás elnevezés a vándordiákok (garabonciás diákok) körül kialakult hiedelmekből eredeztethető. A szó talán a németalföldi Brabant tartomány nevéből származik.A hét magyar törzs közül Álmosé volt a sámándinasztia, ezért pl. sok Árpád-házi király hat ujjáról tudunk.                 

– Ady csökevényes hatodik ujjal született. Egy párisi hajnalon c. versében azt írja magáról: “táltosok átkos sarja”.

– Kreatív írás: varázserejű mondókák.

– A jó és a rossz tudásának fája. Beszélgetés: Milyen tudás lehet rossz? Rajzold le a fát!

– A középkorban általánosan elfogadott nézet volt, hogy az Édenkert fennmaradt az özönvíz után is. Kialakult az elképzelés, hogy az elveszett Édenkertet aprólékos gyűjtögetéssel kell pótolni, ehhez segítséget nyújtottak a földrajzi felfedezések. Először vált elképzelhetővéegy enciklopédikus igényű botanikus kert összeállítása, amelyben a tudósok  a Teremtés részleteit magyarázó kézikönyvet láttak. A botanikusok úgy vélték, ha a világ minden növényét sikerül összegyűjteniük, értelemszerűen minden betegség írját is megtalálják.

– Könyvtári feladat: botanikai kézikönyvek alapján illusztrációk készítése. 

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek