bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

A Titanic - humán jegyzet

- „Száz esztendőket ugrunk vissza az időben”. Gyűjts történelmi / a településed történetében jelentős / családi eseményeket, amelyek 1912-ben történtek!

- Titánok és titaniszok: hat fiú és hat lány. Titanomakhia: Zeusz és a titánok harca. A gőg és felfuvalkodottság (hübrisz) végzetes bűn. Egyetértesz?

- Rajzold le a Titanicot kívül és belül a képzeleted vagy / és fotók alapján!

- Mai hajókatasztrófák. Nézz utána az interneten!

- S.O. S. jel · · · — — — · · ·  Korábban az általánosan elfogadott veszély-jel: C. Q. D. = COME QUICK DANGER (jöjj sietve, veszélyben vagyunk). A C. Q. D. majdnem egy évtizedig volt használatban. A Morse-ábécében a jele  — · — · — — · — — · ·A Titanic tragédiájának idején a C. Q. D. kezdett kimenni a divatból, de az S. O. S. még nem volt általánosan elterjedt. A rádióstiszt ezért mindkettőt felváltva adta, s így bár több rádiós fogta a jelzést, de annak csak töredékét hallva azt hitte, normális táviratról van szó. Így csak későn hallhatták meg a segélykérést.

- Samuel Morse (1791­–1872) amerikai festőművész. 1835-ben a telegráffal együtt találta fel a morzekódot. Próbáld ki a morzejeleket! http://radiozas.uw.hu/taviro_tanulas/_sz/icc.html

- Választójog. Történelmi tanulmányaidból gyűjtsd össze, kik, mikor, hol rendelkeztek választójoggal.

- Tisza István. Zsebkendőszavazásaz ellenzék ellehetetlenítése. Négy merényletet követtek el ellene. Az egyébként vértelen őszirózsás forradalom napján ölték megotthonában.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek