bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Kaucsukfa és gumitej - humán jegyzet

 

– Accademia dei Lincei1603, Royal Society 1660, Académie des Sciences 1666. Magyar Tudományos Akadémia 1830-tól kezdte meg működését.

– Kalucsni:A galoche francia szónémet közvetítéssel (die Galosche) került hazánkba. Egyszerűgumicipő, fatalpúcipővagy sárcipő, amit egy másik lábbelire húztak fel, hogy megvédjék a sártól.

– Rágógumi: ókori görögök, maják, indiánok pisztácia-, luc- vagy méhviaszos gyantát rágtak. Elsőkereskedelmi forgalomba kerülőrágógumi: 1848.                 

– Gumi: fehér arany.Brazíliában Chico Mendez 1985-ben megszervezte az elsőGumiültetvénymunkás Találkozót. A bennszülött lakosság és a gumiültetvények dolgozói összefogtak az esőerdők védelméért és a kitermeléstől védett gumiültetvények kijelöléséért. 1988-ban Mendezt meggyilkolták. Az elsőgumicsemetét Brazíliából csempészték Kelet-Ázsiába, pl. Malajziában 1,6 millióhektár területen termesztik, már a bútoriparban is hasznosítják. A gumifát általában 25–30 éves korában vágják ki, amikor már nem ad több latexet.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek