bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

A kipányvázott nap városa - term.tud. jegyzet

Andokban legelésző állatok. Négy dél-amerikai fajról van szó: láma, alpaka, guanakó és vikunya. Mind a négy a párosujjú patások közé, s azon belül a tevefélékhez tartozik. Közeli rokon fajok, amelyek egymással keresztezhetők. Az alpaka gyapja a legfinomabb. A párosujjú patások fajokban gazdag csoport. Ide tartoznak a disznófélék (disznó, varacskos disznó, pekari, víziló), a tevefélék (az egy és kétpúpú teve meg a fenti négy faj), valamint a kérődzők (szarvasok, őzek, jávorszarvas, rénszarvas, zsiráf, zerge, antilopok, bivaly, bölény, szarvasmarha, jak, juhok, muflon, kecskék). Nevüket onnan kapták, hogy a törzsfejlődés folyamán megnyúltak a lábujjaik, már nem a talpukon, hanem az ujjaik végén jártak, viszont csak két ujjuk maradt meg. (A lóféléknek csak egy!) A páros ujj nagyon alkalmas a nedves, vizenyős területeken való járásra. Könnyen ki tudják húzni a lábukat a sárból, mert a két patájuk között be tud menni közben a levegő. Ezt az előnyt kiválóan megtapasztalhatja, aki a gumicsizmás lábát próbálja kiemelni a sárból.

 

Himlő. (Európából behozott betegségek) A himlő (fekete himlő) vírusbetegség. Európa a vírus centruma. Itt már évezredek óta fertőzi az embereket, ezért – a természetes szelekciónak köszönhetőenaz európai népesség viszonylag ellenálló a himlővírussal szemben. Ez azt jelenti, hogy a fertőzöttek 4/5-e régen is túlélte a betegséget. (Viszont a túlélők közül sokan megvakultak tőle, mint pl. Kölcsey Ferenc az egyik szemére.) Amerikában ismeretlen volt a himlővírus, amíg az Európából érkező hódítók át nem vitték oda is. Az amerikai őslakosokminthogy esetükben nem folyt szelekcióteljesen védtelenek voltak az új vírussal szemben. A betegek 2/3-a belehalt a fertőzésbe. A himlő ellen az ókori Kínában úgy védekeztek, hogy makkegészséges embereket megfertőztek beteg emberek váladékával. Azt tapasztalták ugyanis, hogy a mesterséges fertőzés okozta betegség valamiért (nem tudjuk pontosan, miért) sokkal enyhébb lefolyású, mint a természetes fertőzésű betegség, s az így megfertőzöttek közül alig minden ötvenedik hal meg himlőben.

A himlő elleni védőoltást E. Jenner fedezte fel 1796-ban. Arra jött , hogy ha tehénhimlővel (amit egy hasonló vírus okoz) fertőz meg valakit, akkor az illető viszonylag enyhe lefolyású betegségen esik át, és egész életére védetté válik az „erős” himlővírussal szemben.

 

Vörös gránittömböket is használtak az építkezésekhez. A gránit: szemcsés szerkezetű, mélységi magmás kőzet. (Granum latinul = 'szemcse'.) Összetétele (főleg): kvarc és földpát. Színfajták (a földpát miatt): barna, fehér, fekete, zöld, kék, szürke, sárga, rózsaszín, piros, vörös.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek