bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Hagyásfa árnyékában - term.tud. jegyzet

Ragadozók.A „ragadozó” szónak a biológián belül is többféle értelme van. 1) Az állatrendszertanban a Ragadozók az Emlősök egy rendje. Tudományos nevük Carnivora, amely (latin szavakból összerakva) 'hús-falót' jelent. Ide tartoznak a kutyafélék, medvefélék, menyétfélék, hiénafélék, macskafélék és gepárdfélék. 2) Szintén állatrendszertani kategória a madarak rendjén belül az ún. „nappali ragadozók” (sólymok, sasok, keselyűk, kányák, ölyvek stb.), valamint az „éjjeli ragadozók”, azaz baglyok. Ezek a ragadozó emlősök és madarak más, náluk általában kisebb állatokat (többnyire) élve kapnak el, s fogyasztanak el. Pl. más emlősöket, más madarakat.

Vannak azonban olyan állatok is, amelyeket csak az életmódjuk alapján nevezünk ragadozónak. Így ismerünk ragadozó halakat (pl. a csukát). Logikailag a feketerigót is ragadozónak kellene mondanunk, amikor kicibálja a földből a földigilisztát, vagy akár a cinkét is, amikor szedegeti az apró rovarokat, hiszen mindketten más élő állattal táplálkoznak. Velük kapcsolatban azonban nem használjuk ezt a kifejezést, de ez csak megszokás kérdése.

 

Az élősködés – parazitizmus – nagyon általános jelenség az élővilágban. Növények, gombák és állatok között is ismerünk élősködőket. Az élősködésnek fokozatai vannak. Az iszalag, a borostyán és sok más kúszónövény csak hely-élősködő; a fényen kívül semmi mást nem vesz el a gazdanövénytől, amelyre rákúszik. (Persze az ettől is elpusztulhat idővel.) A fehér és a sárga fagyöngy (az utóbbi hivatalosan fakín) szívó-gyökerei a gazda-fák kérgén megtapadnak, abba belenőnek, a gazdanövény által a talajból felszívott vizet (a benne oldott anyagokkal együtt) elszívják, s abból saját klorofilljuk segítségével szerves anyagot készítenek. Vagyis ugyanúgy fotoszintetizálnak, mint a gazdanövény. Ezeket fél-élősködőknek hívjuk, mert csak gyökér helyett „használják” a gazdanövényt, a többi folyamatot maguk végzik. Az aranka nevezetű növénynek azonban klorofillja sincs; nem is zöld. A gazdanövény (pl. lóhere) gyökerére, hajtására ráfonódva úgy növeszti bele a szívógyökerét, hogy nem a nyersanyagot, hanem a már elkészített szerves anyagot szívja el tőle. Az aranka tehát már levél helyett is a gazdanövényt használja.

 

Funkcionális csoportok. Egyes kategóriák (pl. ragadozó, odúlakó, lebontó) értelmezése példákon.

 

Tevékenység:Háromszög játék (a kapcsolati hálózatok modellezése)

a) Körbe állunk

b) Mindenki kiválaszt – titokban – két embert! (Megadott szempontokkal szűkíthető a kiválaszthatók köre.)

c) Feladat: úgy kell elhelyezkedni – és addig helyezkedni –, hogy mindenki egyenlő távolságra legyen a két kiválasztottól.

d) Egy embert a játékvezető áthelyez. Ő nem mozdulhat, de a többiek újrarendeződnek. (Lehetőség: egyszer egy „marginális”, majd egy „központi” embert helyezünk át.)

e) Megbeszélés: mi volt a tapasztalat a hálózat kialakulásakor, s mekkora átrendeződést váltottak ki a beavatkozások? Mik ennek az ökológiai rendszerekre vonatkozó üzenetei?

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek