bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Hangvirágok - humán feladatsor

- Gyűjts virágos népdalokat! Ki talál minél többféle virágot? Lalalázva énekeljük el az első két sort, rendezzünk versenyt, ki ismeri fel hamarabb!

- Virágszimbolika a népdalokban. Rózsa: szeméremajkakhoz hasonlít színe és formája, ezért lett a fiatal lány és szerető metaforája. Egy szál virág a férfira vonatkozik: “Liliomszál a gatyába / tegyük a szőrtarisznyába”, “Kis kertemben levendula / Kinyílik minden hajnalra” (A kis kert a női nemiszerv, a hajnal a szerelem ideje). Az árokpart is a női nemiszervre utal, a fű növekedése a fanszőrzet sarjadását, a lány nővé érését jelképezi: “Árokparton terjed a fű / Az én rózsám gyönge szekfű,/ Árokparton felnőtt a fű, / Az én rózsám piros szekfű.” Konkoly a búzában: a mérgező gyomnövény a szeretőt jelentette, a tiszta búza a feleséget. (A konkoly mérgező magva a takarmányba kerülve veszélyes a háziállatokra, főleg a sertésre, baromfira, kenyérgabonával keveredve az emberre is, mert a sütés-főzés során a méreganyagok nem bomlanak le. 3-5 grammnyi lisztje már nyálkahártya-irritációt, fejfájást, görcsöket, keringési zavart, súlyosabb esetben fulladásos halált okozhat.)

- Hallgass meg egy-egy komolyzenei részletet, rajzold le, milyen színű, formájú virág jut róla eszedbe. Magyarázd meg, miért!

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek