bla
Hol a fény szórjahol a szél tolja,
hol a hold küldi lila fátyolba,
hol a fülemüle éneke hívja.
 
Buja ág rejtiima rebbenti,
hol aludt éjjelsoha nem sejti –
csak a fekete patak vize tudja.
 
(Szabó Attila: Hajnali lidérc)
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép

Pánti Irén

Gólya, gólya, gilice

Magyarországon két gólyafaj él: a közismertebb fehér gólya és a kevésbé ismert fekete gólya
A két madár nagyjából egyforma méretű, s ahogy a nevük is elárulja, színeikben különböznek. A fehér gólya, amelynek népies elnevezése cakó, gagó, kele, koszta, eszterág, somoska vagy emeletes veréb, tollazata fehér, a szárnyán és az evezőtollain fekete. A fekete gólyának csak a hasa fehér, a feje és a nyaktolla, bár távolról feketének látszik, közelről színjátszó zöldeskék. Hívják barna vagy erdei gólyának is. A fehér gólya az emberlakta vidéket kedveli, fészkét régebben a fákra, kéményekre rakta, ma már inkább a villanyoszlopokat választja. Táplálékát a szántóföldön, tarlókon, mocsaras réteken, vízparton gyűjti össze. A fekete gólya kerüli az emberlakta vidéket, fészkét erdőbe rakja, táplálékát a vízből szerzi.
 
A gólyák költöző madarak. A fehér gólyák az időjárástól függően nyár végén, ősz elején kelnek útra, a fekete gólyák később, október elején. Kezdetben kis csapatokban gyülekeznek, majd egyre nagyobb csapattá alakulnak, és együtt indulnak útnak. Mindig nappal repülnek, éjjel pihennek. 
 
A fehér gólyák vonulását a madarakra szerelt műholdas adóvevőkkel figyelik, néhány példányt távcsővel leolvasható gyűrűkkel látják el, hogy megfigyelhessék mozgásukat. Nagy termetük miatt az állandó repüléstől könnyen elfáradnának a hosszú úton, ezért kihasználják a meleg levegő felhajtó erejét. Ha melegebb légáramlatot találnak, 3–4 perc alatt akár 600–700 méter magasra is felemelkednek, majd kiterjesztett szárnyakkal 20–50 kilométert vitorláznak úti céljuk felé. Aztán keresnek egy újabb meleg légáramlatot. Naponta átlagosan 100–200 kilométert tesznek meg.
 
(A folytatás a nyári számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek