bla
Hármasút, hármasút,
egyiken jársz: hova jutsz?
Másikon jársz: hova jutsz?
Harmadikon
hogyha mennél: ide hozzám, hazajutsz.
 
(Szabó Attila)
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép

Fenyő Ervin

Az előadást megkezdtük!

Legutóbb arról meséltem, milyen sok ember dolgozik a színházi kulisszák mögöttdíszítők, világosítók, hangosítók, öltöztetők, ügyelők –, és a nézők többnyire csak a színészeket látják. Ahhoz, hogy a színészek megjelenjenek a „világot jelentő deszkán”, vagyis egy-egy színdarab bemutatójáig hosszú munkafolyamat vezet.
 
A színházi előadások szervezője, irányítója, legmeghatározóbb alakja: a rendező. Általában ő tesz javaslatot a színház vezetőinek – igazgatónak, főrendezőnek, dramaturgnak –, milyen darabot állítsanak színpadra. És persze megindokolja, miért éppen azt, miért érzi választott művét időszerűnek, hogyan, milyen stílusban, milyen eszközökkel dolgozna. Hiszen ugyanaz a színmű nagyon eltérően játszható.
 
Ha a rendező megbízást kap, kiválasztja a díszlet- és jelmeztervezőt, esetleg a zeneszerzőt, a mozgásokat, táncokat tervező és betanító koreográfust – és a színészeket. A gazdasági vezetővel kiszámolják a várható költségeket. Nem lehet pontos pénzügyi terv nélkül nekifogni, de nagy hiba, ha gazdasági szempontok háttérbe szorítják a művészi elképzelést. A jó rendező vagy díszlettervező amúgy sem pazarló, hiszen tudja: nem a fényűzés szavatolja az előadás értékét.
 
Csak akkor lehet jó színházat csinálni, ha összhang van az alkotók között. A színjátszás közösségi műfaj, és a néző mindig megérzi: szeretnek-e a társulat tagjai vagy az egy-egy előadásra szövetkező művészek együttdolgozni.
 
Az előkészítés fontos állomása az elhangzó szöveg gondozása. Évszázadokkal ezelőtt egy-egy tragédia előadása 5-6 óráig tartott. Ma ez elképzelhetetlen. A darabok jelentős hányadát meg kell rövidíteni, és ahol erre nincs szükség, ott is a színrevitel szelleméhez igazítanak minden mondatot. Ezt a munkát – a rendezővel közösen – a színház dramaturgja végzi el. Kortárs mű vagy új fordítás esetén is ők tartják a kapcsolatot a szerzővel vagy a fordítóval. Mikor az előadás szövege kész, a rendező kiválasztja a segédrendezőt, aki rengeteg részfeladatot elvégez és figyelmesen követi a próba-folyamatot.
 
(A folytatás a tavaszi számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek