bla
Hármasút, hármasút,
egyiken jársz: hova jutsz?
Másikon jársz: hova jutsz?
Harmadikon
hogyha mennél: ide hozzám, hazajutsz.
 
(Szabó Attila)
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
HÁRMASÚT
Jámborné Balog Tünde

Számos és számtalan

Számokkal körülbástyázva élünk. Van személyi-, adó-, TAJ-, ház- és rendszámunk. A gyerekeket és iskolákat OM-számokkal tartják nyilván. Még a síroknak is száma van a temetőben. Számozzuk a napokat, az elemeket, a könyvek oldalait. Számba vesszük a tennivalókat, számon tartjuk az eseményeket, számítunk a barátainkra, számolunk az ellenségeinkkel. Számokkal jelzünk mindent, a kisbaba súlyától a világegyetem koráig
 
Egyszer élünk, mondjuk, ha kirúgunk a hámból. Százszor megbánjuk, ha hibáztunk. Milliószor csókoljuk, akit szeretünk. Számos lehetőség vár, számtalan veszély leselkedik ránk.
 
A számok – kiszabadulva a matematika szigorú rendszeréből – szabadon kószálnak a nyelv labirintusában. Rangsoruk nem függ a számsorban elfoglalt helyüktől. Az egy lehet a legértékesebb, ha például a világ legnagyobb gyémántjáról van szó. A kettő, ha párban van (mint a szerelmesek és a barátok), sokkal többet ér az egy-meg-egynél, és a bóvli, a tucatáru – amiből 12 egy tucat – értéktelen. 
 
Ahogy a csillagoknak, a számoknak is mágikus (varázslatos) hatást tulajdonítottak a régi időkben. Hiszékeny emberek még ma is úgy vélik, hogy befolyásolják sorsunkat. Hisznek a számmisztikának nevezett áltudomány jóslataiban, akár a különféle babonákban: a szerencsét ígérő négylevelű lóherében, a bajt hozó 13-asban, az ekkor vagy akkor bekövetkező világvégében.
 
Ha nincs is varázserejük, azért vannak különleges jelentést hordozó számok. Minden korban és népnél fellelhetők a mítoszokban és vallásokban, szokásokban és szólásokban, művészetben és a hétköznapokban. 
 
(A folytatás a tavaszi számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek