bla
 
Hol volt, hol nem volt, volt egy távoli birodalom, melyet úgy hívtak, a Fényes Külsőségek Országa. Ebben az országban a szép emberek mindig jobban boldogultak. A szép gyerekeket kényeztették az óvodában, a csúnyábbakat sarokba állították, hátha attól megszépülnek...
 
(Inczédy Tamás)
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép
Kép

Szabó Zelmira

Első Langalétra Levente

Volt egyszer egy öreg fa, azon meg egy madárijesztő, Langaléta Levente
 
Tavasszal a fa kitárja ágait-ajtajait, a madárijesztő betessékeli a cinkét, a rigót
 
Tessék, tessék! Friss hernyó, ropogós cserebogár
 
Nyáron a fa cirkusz: bukfenc, légtorna és kötéltánc a műsor, Langaléta Levente vezényel és hangolja a hangszereket. Ősszel a madárijesztő igazi madárijesztő. Csak a földről enged szedegetni.
A tél nehezebben telik. A madarak ilyenkor meglátogatják, bebújnak zakója ujjába, a zsebekbe, a kalapja alá, mesét mondanak, dalolnak. Nem is tudja, mi melegíti igazán – a sok pihe, boholy, amely összegyűlt a kabátjába vagy a mese, a dal?
 
Az egyik télen az öreg gazda elköltözött. Messze mehetett, mert a tavaszi nagytakarításkor kidobták a régi ládákat, szőnyegeket. Új gazda jött a házba. Megnyeste a fákat, fiatal csemetéket ültetett. 
A madárijesztőnek is előhozott egy régi katona-kabátot, szétfoszlott kalapja helyére kannát illesztett. Megcsodálták a cinegék, a verebek! 
 
– Látjátok, új ruhát adott. Megbecsül, nem mint a régi! – dicsekedett Langaléta Levente.
 
Jött az új gazda, konzervdobozokat, lyukas pléhcsészét, görbe pléhfedőt hozott, felkötözte a madárijesztő két vállára.
 
– Kitüntettek! Közelebb jöhettek, megcsodálhatjátok a kitüntetéseimet! 
 
Csodálták, csodálták a madarak. Csak ne volna az a nagy csörömpölés! 
 
Az új gazda térült-fordult, korhadt létrát hozott. Nekitámasztotta a fának, a legfelső fokához drótozta a madárijesztőt.
 
– Előléptettek! Ez a legmagasabb fokozat, ennél magasabb nincs is! – mondta, de nem hallotta senki, mert szavait elnyomta a kitüntetések csörömpölése. – Én vagyok Első Langalétra! Langalétra Levente, a létrakirály! 
 
 
 
(A folytatás a téli számban olvasható.)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek