bla

Szünetekben jártam az iskola folyosóit, elszántan kutatva a legrosszabb gyerek után. A felsősök között volt pár ígéretes példány, akik lökdösődtek és csúnyán beszéltek, némelyikük cigarettázott is. De egyik sem volt igazán rossz, mert nem láttam sötétséget a tekintetükben. 

 

(Kapitány Máté: Rosszkereső)

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép
Kép
Kép
NÉZZÜK EGYÜTT...


Kernstok Károly képeit!

Kernstok Károlyt művész és festőtársai, barátai Stokinak szólították. Sokan kedvelték, mert művelt és figyelmes ember volt, remek beszélgetőtárs
 
Első műveit még a hagyományos, külső látványhoz ábrázolás szerint alkotta, de kíváncsi, tevékeny egyénisége a századforduló után világszerte kibontakozó új, modern művészet felé fordította. A sokféle irányzat közül azokhoz vonzódott, amelyek formateremtő újdonságaik mellett a mindennapi élet és a társadalom igazságtalan viszonyait is meg akarták változtatni. Kernstok ezért kulturális kormánybiztosi szerepet is vállalt 1919-ben, a Magyar Tanácsköztársaság hónapjaiban. A bukás után viszont rövid időre börtönbe zárták, majd arra kényszerült, hogy elhagyja az országot. 1926-ig Berlinben élt. De ugorjunk vissza az indulásához
 
1873-ban született Budapesten, s anyja korai halála után a Duna melletti Nyergesújfalun nevelkedett nagyszüleinél. Rajzolni az Ipariskolában kezdett, 1892-től Münchenben, majd két évig Párizsban tanult, itthon három évig Benczúr Gyula mesteriskolájába járt. 1906-ban újra Párizsba ment, akkor ismerte meg a legújabb irányzatokat, és sok más festőhöz hasonlóan egyszeriben megváltozott a szemlélete és festési módszere. Nyergesújfalui házának szőlőskertjében játékos szertartással, de halálos komolysággal, Czóbel Béla festő-barátjával együtt elástak néhányat korábbi műveikből, amelyek még a látott világ másolásának igényével születtek. 1907-ben megalakította és szervezte, vezette a Nyolcak elnevezésű festőcsoportot. (A Szitakötő képnézései során is találkozhattál némelyik alkotóval – a nyolc művész: Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos.)
 
A Nyolcak első kiállítása, az Új képek 1907-ben egyértelműen utalt Ady Endre 1906-os kötetére, az Új versekre. Az „új” és a „modern” az élet és a művészet sok-sok területén gyakran használt kifejezés volt – és maradt a mai napig. (Gondoljuk meg, mit jelent a szó! Mihez képest új valami? Milyen kapcsolat van az érték és az új között? Lehet-e valami azért értékes, mert új? Vagy azért értéktelen, mert nem új? Stoki és barátai sokat beszélgettek, vitatkoztak akkoriban a modernségről.) 
 
 
 
(A folytatás az őszi számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek