bla
Kibámul a nyár ablakán
a májfoltos, öreg platán,
szunyókál egész délután,
álmában kap a szél után.
(Fecske Csaba)
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép
Kép

Szabó Zelmira

Versvásárhelyi szürkület

Az Öröm utca utolsó macskaköve éppen eltűnt a szürkületben, mikor Gavargó Csavallér vándorszakember befordult a Jóreménység utcába. Faládájában kattogtak a szerszámok: egy összecsukható égimeszelő, egy zsineg, egy ecset, egy pecsételő, egy pepecselő. Meg egy névjegykártya. A Széligazgató Úr, amikor Csavallér megfoltozta széllelbélelt kabátját, belső zsebéből madzagokba csavart újságpapírt húzott elő
 
Tessék, egy papírsárkány! Ha valaha munkát keres, látogasson meg, itt a címem.
 
Ebben a városban akad munka. Micsoda város ez? Sár-hely? Még a neve sem látszik a táblán, úgy ráragadt a sár meg a por. Vers-vá-sár-hely. Kicsit kimeszelni, kicsit leporolniminden sokkal vidámabb lenne! Ezen hümmögött Gavargó Csavallér, amint betért a Jóreménység utcába. Ott állt a postás és egy levélborítékot vizsgált.
 
– Nincs cím. – Táskája dagadozott a címzetlen levelektől. – Hej, bezzeg régen micsoda utcanevek voltak! Csupa versbe foglalt címzett! De eltűntek. A betűk is, a címzettek is – sopánkodott.
 
Gavargó Csavallér körbenézett, és látta, ahogy a porfelhő, mint egy nagy zsák, nyeli a várost. Eltűnnek az árnyalatok, szürkébe borul a házak fala, piroscserepes teteje. Az emberek fehér ruhája elsötétül, kevés ráncukba por ül, elmélyül. Hát még az ég, az milyen! Az a legszürkébb. 
 
– Látom, nem vagy idevaló! – méregette a postás. – Égszínkék ing, gyalogsárga nadrág, pepita kabát. Piros nyakkendő?! Még nem találkoztál a rakoncákkal...
 
– Kik azok a rakoncák?
 
– Egyenruhaszürke az egyenruhájuk. Szürkülettájt elindulnak, húzzák nagy targoncájukat, kerülik a várost. A targoncájuk afféle tákolmány: egy vasborona, két vasgereblye, három vasvilla, négy vasfésű, öt vasseprű, hat vaskefe. Ők pedig heten vannak, éppen heten.
 
– Én csak a Széligazgatót keresem...
 
 
 
(A folytatás a nyári számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek