bla
Az ÉN születésnapi tortám rögtön KÖZÖS
lett a vendégekkel, amint meg akartam
enni az egészet, pedig olyanról sem hallottam
még, hogy valakiknek KÖZÖS születésnapja
lenne, az ilyesmi nagyon ritka, a születést
nem lehet úgy időzíteni, mint a filmekben
a bombát
(Lackfi János: Közügyek)
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép

Mester Györgyi | Szepesi Boglárka

Májboj

Szerette az állatokat, még a nyirkos bőrű csúszómászókat is, de leginkább a tollasokat
a papagájok voltak a kedvencei. Iskolából hazafelé gyakran megállt a városka egyetlen állatkereskedése előtt, ahol apró testű, hullámos papagájokat is tartottak.
 
Egyik nap nagy színfolt virított a kirakatüveg mögött. Vadító, piros-sárga-zöld ruhában pompázó, nagy madár gubbasztott az öreg kalitkában. Dísznek hitte, de mikor beóvakodott az üzletbe, már látta: él a megtört fényű szem, s a nagy test néha ide-oda lépett a rúdon, mintha helyét keresné az idegen környezetben. 
 
Bár csak pár száz forint csörgött a zsebében, rákérdezett: eladó a papagáj? Nem eladó, rázta a bolt gazdája a fejét. Távoli rokonomról maradt rám, egy bolond öregasszonytól, aki sokáig Amerikában élt, s amikor magára maradt, hazajött meghalni... Különben ezek a nagy papagájok beszélni is szoktak, de ennek mondhatok bármit... a vásárlók is próbálkoztak vele, de hiába... Talán, ha egyszer a nevén szólítanák, ahogy az öregasszony... amerikaiul... A csorba fogú, öreg boltos fáradtan legyintett.
 
Akkor fejébe vette, hogy szóra bírja a papagájt. Zsebpénzét többé nem nyalánkságokra költötte, hanem magkülönlegességekre. Amire a boltos rámondta, hogy ínyencség és a madár szereti, azt megvette. Rendszeresen visszajáró, szívesen látott vevő lett. 
 
Az öreg tollcsomó eleinte rá se nézett. Hiába gügyögött neki, becézte, füttyögött, képzelt papagáj-hangokat utánzott – a madár meg se rezzent. 
 
Később, amikor a madár megszokta az illatát, a suttogó hangját, utána fordította a fejét, és elfogadta az ennivalót a kezéből. De egyetlen hangot sem adott ki. 
 
Iskolatársai megtudták, miért jár annyit a boltba, és Lóri pásztornak meg papagáj Jancsinak csúfolták. Amikor az iskolában idegen nyelvet kellett választania, ő amerikaiul akart tanulni. Így került az angol csoportba, s ahogy szókincse gyarapodott, egyre azon gondolkodott, milyen nevet adhatott rég elhunyt gazdája a madárnak. Sorra próbálgatta a megismert fiúneveket, mert a kereskedő mondta, hogy a madár hím – de a papagáj semmire nem válaszolt, s mintha megsértődött volna, dacosan odébb araszolt a rúdon. 
 
 
(A folytatás a téli számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek