bla
Az ÉN születésnapi tortám rögtön KÖZÖS
lett a vendégekkel, amint meg akartam
enni az egészet, pedig olyanról sem hallottam
még, hogy valakiknek KÖZÖS születésnapja
lenne, az ilyesmi nagyon ritka, a születést
nem lehet úgy időzíteni, mint a filmekben
a bombát
(Lackfi János: Közügyek)
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
KÖZÖSKÖDÉS
Z. Karvalics László

Sok kicsi sokra megy - sokféleképpen

Az őszi számban olvashattál a kalákáról, amikor nagycsaládok tagjai, kisebb települések lakói önkéntes, kölcsönös és közös munkavégzéssel segítették egymást. Ez a munkamódszer különös módon született újjá az Internet világában.
 
Közel húsz évvel ezelőtt ismerték fel, hogy az éjszaka kihasználatlanul álló számítógépek munkára foghatóak lennének. Mindegy, milyen programok futnak rajtuk, mert a hálózat segítségével bekapcsolódhatnak a leginkább nekik való feladatba: számolnak. Hamar kiderült, hogy ha felesleges gépidejüket sokan ajánlják fel, ezek összekapcsolva olyan nagy kapacitásra képesek, amihez egyébként méregdrága, óriási szuperszámítógépekre volna szükség. Így gyakran olyan kutatási eredmények születtek, amelyek másként nem jöhettek volna létre. 
 
És ez még mind semmi. A számítógépek merevlemezei, amin a programok és a saját adatok is tárolódnak, a legkisebb mozgásra is érzékenyek. Egy okos kis szoftverrel a hálózatra kapcsolva a merevlemezeket, a földrengéseket kutató tudósok páratlan lehetőséghez jutottak, hogy térben és időben vizsgálják egy-egy kéregmozgás természetét. Az időjárás-kutatás előtt is új kapuk nyíltak meg, amikor sok-sok háztartás vállalta, hogy a saját maga által mért hőmérsékleti adatokat automatikusan továbbítja, mert így a szokásos mérési helyek többszöröséről származó adatokkal dolgozhattak.
 
Innentől már nem volt megállás, hiszen nemcsak a számítógép kapacitását lehet felajánlani fontosnak tartott ügyek érdekében, hanem saját időnket, agyunkat, szemünket, fülünket, figyelmünket is. Olyasmit, aminek a gépesíthetőségére még sokáig várni kell, vagy ahol az emberi intelligencia még jobban teljesít, mint a gépi. 
 
Mostanra egyre több programban a siker záloga az internetezők önkéntes tevékenysége, így ez a működési mód a crowdsource (ejtsd: kráudszórsz) nevet kapta. (A crowd tömeget jelent, a source pedig erőforrást). A Galaxy Zoo (ejtsd: galakszi zú, magyarul: galaxis állatkert) programban a csillagászathoz alig értő felhasználók is sokat segíthetnek, ha egy űrtávcső sok százezer képét vizsgálva osztályozzák a lefotózott galaxisokat (mostanáig körülbelül 60 milliót!). 
 
 
(A folytatás a téli számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek