bla
Az ÉN születésnapi tortám rögtön KÖZÖS
lett a vendégekkel, amint meg akartam
enni az egészet, pedig olyanról sem hallottam
még, hogy valakiknek KÖZÖS születésnapja
lenne, az ilyesmi nagyon ritka, a születést
nem lehet úgy időzíteni, mint a filmekben
a bombát
(Lackfi János: Közügyek)
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
KÖZÖSKÖDÉS
Hollós Máté

Ne lépj a dallamomra!

Gyerekkoromban minden iskolának volt kórusa, némelyiknek nem is egy. Ott és az ének-zene órákon sokat énekeltünk. A tanórákon előfordult, hogy valaki kicsit dörmögött, mert félrecsúszott nála a dallam egy-egy hangja. De csak az ügyetlen tanár és a rosszindulatú osztálytárs gúnyolta ezért. A tanár segített, mert azt tanulta Kodály Zoltán szavaiból, hogy nincs botfülű gyerek.
 
Kodály és egyik kiváló tanítványa, az ugyancsak zeneszerző és tanár Ádám Jenő dolgozta ki a Kodály-módszer néven világhírűvé vált zenetanítási elvet, amely a gyerekeket az énekléssel közelíti a zenéhez. Mindenütt, ahol alkalmazzák, először az adott ország népdalait tanulják meg a gyerekek, azután fokozatosan ismerkednek a nagy zeneszerzők darabjaival. 
 
Nagyon rossz szokás – bizonyára ti sem szeretitek –, amikor a felnőtt arról papol, bezzeg az ő gyerekkorában mi volt jobb… Nem akarok ebbe a hibába esni, de sajnos, igaz: ma gyakorta hallok gyerekeket és felnőtteket olyan káoszban énekelni, hogy alig hallom ki a kulimászból a dallamot. Ilyen „maszat-danászás” még a rádióban, tévében is előfordul, nem is beszélve a futballmeccsek előtti himnuszozásról, ahol 11 játékos legalább 11 hangmagasságban, a dallam hangközeit nagyrészt figyelmen kívül hagyva zengi nemzeti énekét. 
 
Nem a gyerek hibája, ha hamisan énekel. A tiszta éneklés nem „fájdalmas”, nem nehezebb, mint a testnevelés órán egy mozdulatot szabályosra kimunkálni. 
 
De miért fontos tisztán énekelni? És miért fontos egyáltalán énekelni?
 
Az „egyáltalán”-ra talán nem is kell válaszolni. Hiszen minden gyerek – felszólítás nélkül – pici korától énekel. énekel, mert lelke van, a lélekben pedig felgyülemlik a panasz is, a vidámság is, s amikor felgyülemlik, legkönnyebben énekkel fejezhető ki. Mondhatnád, hogy ha elesünk, nem fakadunk bánatos dalra, hanem sírunk. Vagy ha a várva várt vendég megérkezik, nem dalolunk neki öröméneket, hanem sivítva odarohanunk hozzá. Igaz, de nem csak hirtelen élmény válthat ki hatást. Ha összesűrűsödik bennünk az érzelem – márpedig mindenkiben sűrűsödik jó és rossz hangulat –, egy dal eléneklése feloldja a feszültséget. Ha vágyakozunk valaki után, ha új barátot szereztünk – de hiszen ti is tudjátok –, jó dalra fakadni. A népdalok is úgy keletkeztek, hogy az emberek a szerelmet, a társak elvesztését, a jó termés örömét és sok egyebet „kiénekeltek magukból”. 
 
Sokszor együtt daloltak. Nem mondom, a fonóban sem feltétlenül a szolfézsóra szelleme uralkodott, de a parasztasszonyok igyekeztek eltalálni az azonos hangmagasságot. Akkor ugyanis szépen szólt az énekük, felemelően, lélekből jövően, lélekre hatóan. S ők egyszerre voltak dalaik előadói és a közönség is. Ha közösen fegyelmezetlenül, összevissza éneklünk, nincs rend-érzetünk, olyan az ének, mint a szoba, amelyben itt egy tolltartó hever, ott a tegnapi vajas kenyér megmaradt darabja, amott a falra szánt új poszter gyűrődik, és nem találunk semmit, főleg nem, amikor a legjobban keressük. A vaj összekeni a posztert, a tolltartóban eltörik az új toll, mert a dzsumbujban rálép valaki. 
 
 
(A folytatás a téli számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek