bla

Mit fogtál ki?, Torzonborz, Mit fogott a hálótok? Hogyan szólíthatom? Tudod, Jetik a  tengerben is laknak. Halló! Háló? Mivel lát jól az ember?, Gyöngyhalászok. Csobbanjunk! és Nézzük együtt Szobotka Imre képeit! Vigyen minket a Szellemvasút, avagy a sírás és nevetés ereje Nagymama tenyerén, suhanjunk Mint hal a vízben, mint Az istennő madara, mint A növénydoktor a Zöld ebéd után. Táltoslovam patkója csattog ott: Játék az utcán.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép

Z. Karvalics László

Halló! Háló?

Vajon honnan kapta nevét a számítógépes hálózat

 
Az Internet valójában a hálózatok hálózata (angolul: internetwork, röviden Internet). Nem teljesen szokatlan ez a rendszer: a Biblia például a könyvek könyve. Csakhogy míg a „Net” a halászhálók egykori, ősi nevét vette át, a Word Wide Web (WWW, a Világháló) „Web”-je a pókok által szőtt hálóhoz társított új értelmet
 
A halászok és a pókok hálói is csomópontokból és az azokat összekötő szálakból állnak. A Világháló is csomópontokból épül fel (a latin nodus nyomán ma az angolban node-nak nevezik ezeket) és az ezeket összekötő kapcsolatokból (linkek).
 
Persze nemcsak számítógépes hálózatok vannak: az élővilágban és a természeti környezetben sokszor találkozunk hasonló szerveződési elvvel. Az emberi társadalomban az egyes tagok a csomópontok – ők számtalan módon kapcsolódhatnak össze –, de igaz ez a különböző fogalmakra és jelentésekre, vagy a közlekedésre, az utakkal és a kereszteződésekkel.
 
Hálózatot alkot az idegrendszerünk és a génállományunk. A sejteken belül és a sejtek között is felismerhetőek a hálózati szerveződés jellegzetes mintázatai. Ma már külön tudományág komoly matematikai eszközökkel kutatja valamennyi hálózatfajta közös természetét. Kiderítették például, hogy a járványok terjedésétől a sejtek működésének megértéséig vagy a társadalmi viselkedés előrejelzéséig sok területen lehetnek hasznosak az általános hálózattudományi megközelítések.
Noha ezek után logikusnak tűnne, mégsem a matematikusok voltak az elsők, akik felismerték, hogyan alakulnak ki a hálózatok. Vauban (ejtsd: voban) márki, XIV. Lajos híres hadmérnöke és hadi építésze a 17. században számtalanszor bejárta Franciaországot, és észrevette, hogy a közlekedési nehézségek vagy a vámok miatt az áruk és az emberek áramlása lelassul, és ez az országnak károkat okoz. Még tovább jutott, amikor az erődítmények és a katonai felvonulási útvonalak együttesét „elágazások rendszerének” nevezve elsőként leírta a hálózati szerkezetet – bár csak késői utóda és életrajz-írója, Allent (ejtsd: allan) volt az első, aki magát a hálózat (franciául: réséaux ejtsd: rézó) szót bevezette a közgondolkodásba egy 1802-es írásában. 
 
 
(A folytatás a nyári számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek