bla

 

A sötétség világában Éjszakai bútorszörnyek között is eljön Az álmok királynője, az Álomhozó, s máris A drámák bölcsőjénél vagyunk. Horgonyt le! Nézzük együtt Gadányi Jenő képeit! A polisz polgára, Az igazságot tévő Rózsasándor társaságában. Aztán a Szellemvasút… avagy a nőnevelés szabadcsapata elröpít egy Boszorkánykonyhába, ahol a Tintahal rokona Egérszámtant és Az ékesszólás tudományát oktatja Madár Úrnak. De kürtöl a posta. Viszont Nem jön senki. Az Időjáték…szerint Rákóczi kémek és kalózok közt 1712-ben fölfedi A ház titkait.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép

Várady Judit

Boszorkánykonyha

Az emberi szervezet a legbonyolultabb vegykonyha, ahol kémiai folyamatok százai játszódnak le, mire az elfogyasztott ételek lebomlanak és hasznosulnak. Mielőtt az ételt megesszük, a konyhában is sorozatos kémiai műveleteket végzünk – s valójában nincs ebben semmi boszorkányság!

 
Raymond Oliver francia mesterszakács régészeti kutatások és néprajzi megfigyelések alapján írta le az alábbi ősi receptet: „Az ebéd elkészítéséhez végy mindenekelőtt egy hosszú, hegyes botot, amellyel kiáshatod a földalatti gombákat, lecsaphatod a tölgyfáról az érett makkot, feltörheted a magvakat. Keress egy formájú mélyedést a sziklában, töltsd meg eső- vagy forrásvízzel. Halmozz fel mellette köveket…. A kőhalom alatt gyújts jókora tüzet, hogy a kövek feltüzesedjenek, majd a forró köveket dobáld a vízbe, amíg forrni nem kezd. Tedd bele a megtisztított pitypangot, vadspárgát, a lehajazott csipkebogyót, és dobálj bele újabb forró köveket, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Ha sikerül elejtened egy apróbb állatot, annak a húsát is beleteheted.”
 
Szerencsére a mai konyhában rendelkezésünkre áll számos modern eszköz, de a folyamatok ugyanazok. Nézzük csak, mi történik, amikor tojást főzünk! Ha csak 60 °C-ig melegszik a víz, a tojásfehérjében lévő proteinek, amelyek ekkor még fonalgombolyaghoz hasonlóan összetekerednek, kezdenek kigöngyölődni. 60 °C felett néhány kigöngyölődött fehérje összekapcsolódik, és a tojásfehérjét tejessé és zselészerűvé teszi. 68,3 °C-on a fehérje megszilárdul és kifehéredik, de még mindig puha és nedves (ez a lágytojás). 82,2 °C-on a tojásfehérje fő proteinje keresztkapcsolatokat hoz létre, megszilárdul, és teljesen kemény tojásfehérjét alkot. A tojássárgája 62,7 °C-on kezd sűrűsödni és összeállni. 76,6 °C felett a tojásfehérjében található kén reakcióba lép a sárgájában található vassal, vas-szulfiddá egyesülnek és elszíneződik a tojássárgája. Hát, ez bizony nagyon bonyolult, pedig csak egy tojást főztünk meg!
 
 
 
(A folytatás az őszi számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek