bla

Hogy mit láttam? Elmondhatom. Kövér, zöld malacot A fény útján és Szembeötlő különbségeket A szem üvegeaz üveg szeme, és A lélek ablaka között. Láttam még a Fénysebességű információk szerint Változatok egy témára jelölés alatt A folyók szelíd óriását, A vad fusztra harapását és Kmetty János képeit. Az állatok kiáltványa pedig azt tudatja, hogyA beszéd: zene! és Szőrös bőrös meg a többiek a Titkok társaságának tagjai, és az Időjáték Moszkva kiürítésének 1812-es tényeit sorolja. De mit mond Kincskutató Janus? Hogy Enyém, tiéd, miénk a Szellemvasút… avagy a gyógyítás szenvedélye.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép

Bujtor László

Változatok egy témára

A zeneirodalomban gyakori, hogy egy témát (nevezhetjük zenei gondolatnak vagy fülbemászó hangsornak) másik zeneszerző másképpen használ, eltérő hangszerekkel, eltérő ritmusban és hangszínben, vagy ezek kombinációjában újragondolés új zeneművet hoz létre. A zenei motívum ilyenkor felismerhető a változatokban – mégis más. Ugyanez az elv, a téma variálása megjelenik a természetben is.

 

A földkerekség legnagyobb faj- és egyedszámú állatcsoportja az ízeltlábúaké. Sokkal hosszabb történetük van, és ma is nagyságrendekkel több fajuk él (és vár még felfedezésre!), mint a gerinceseknek. Elgondolkodtató, mi vezetett ehhez a megdöbbentő „siker”-hez és alkalmazkodási készséghez. Az egyik ok az ízeltlábúak testfelépítése. Ha a testfelépítés a téma(biológiailag helyesen anatómiai alaprajznak nevezzük), az náluk igen egyszerű: fej, tor és potroh, meg az ezekhez kapcsolódó szervek (lábak, szárnyak, csápok, szájszervek stb.). Ezt talán már te is tanultad. Ám ha közelebbről megnézel egy ízeltlábút (mondjuk egy szöcskét), feltűnik a variációs lehetőségekszinte végtelen tárháza: az ízeltlábúaknak nemcsak a lábai állnak ízekből, hanem a testük is! Ezek a lények olyanok, mint egy biológiai Lego: a fej, a tor és a potroh szelvényei, meg a rajtuk lévő szervek számban, elhelyezkedésben és sorrendben szinte végtelen módon rakhatók egymás mellé, mögé vagy egymásra! A természetben pontosan ez történt és történik, sőt, míg ízeltlábúak élnek a Földön, ez zajlik a jövőben is – az evolúció ugyanis nem áll meg. Az ízeltlábúak hallatlan sikerének titka testük csodálatos variálhatósága.

 

Ha legózol, te döntöd el, hogyan rendezed az elemeket új alakzatba. Vajon a természetben ki a „tervező”, aki új meg új alakokat rak ki? A természetben nincs tervező.

 

Van azonban ez a rendkívül nagy változatosság – a biológiai sokféleség – és van a környezet, amely az evolúció folyamatában (évmilliók során) „válogat” a mindig megjelenő újabb és újabb változatok között. Amelyik változat megfelel a környezetének, az a többinél sikeresebb lehet és elterjed, amelyik nem, az visszaszorul vagy ki is pusztul. Így, e két folyamat – a változás és a „kiválogatás” (szelekció) – eredményeként alakulnak ki az új fajok és élőlények.

 

Ennyi elmélet után nézzünk szét a téma és variációi között! 

 

(A folytatás a nyári számban olvasható.)

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek