bla

Vizet áraszt, vihart kavar a TavaszvitaTudod, honnan fúj a szél? A Lépkedő szélevők, Szél szárnyán érkezők A szivárványszínű selyemzsinór mentén látják A víziló fogyókúrájának vízióját, ha Nézzük együtt Bálint Endre képeit! És akkor eljutunk a Fényben A Titanicig, a Moszkitótól a Tinizümmig, a Kicsi, a kisebb és a törpék közé, A nyúl, a jászol és a gát vidékérevalamennyi: Enyém, tiéd, övé. Ez a Szellemvasútavagy az átváltozás öröme. A Varázsló a lakodalomban azt kéri: Nyelveljünk! Agyas vagy? Hallás és figyelem kell, s a Különös háziállatok meg a Szitakötőszótár, Sári és Nemszemétke, valamint Szent György, szép vitéz segít.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
KépKülönös háziállatok

Nálatok laknak-e állatok? Van-e kutyád, macskád, halad, teknősöd, esetleg csincsillád, vadászgörényed, cukormókusod? Talán már évek óta könyörögsz a szüleidnek, akik szerint az állatok hangosak, büdösek és drágák, és egy hét múlva úgyis elunnád…?

 

Az állattartás nagy felelősség, mert sok figyelmet, törődést igényel minden élőlénybizony, még egy giliszta is. Igaz, hogy a gilisztát nem kell sétáltatni, fürdetni és fésülgetni sem lehet, oltásra sem kell hordanod, és éjszaka nem riaszt fel a csaholása. Szegény giliszta, milyen egyhangú lehet az élete!, gondolhatnád, pedig igen elfoglalt állat.

 

Eső után az utcán sétálva barna vagy szürke színű földigilisztával (Lumbricus terrestris) találkozhatsz. Háziállatnak azonban hasznosabb a trágyagiliszta (Eisenia fetida) vagy a vöröslő giliszta (Lumbricus rubellus), és ha horgászboltban vásárolod, vagy a komposztálóból szeded ki, valószínűleg ezekkel a fajtákkal találkozol. Egy ötliteres befőttesüvegből kényelmes lakóhelyet teremthetsz a kedvenceidnek: rétegekben az üveg feléig rakj virágföldet, homokot, kertből kiásott földet, és vízzel nedvesítsd meg a rétegeket. Tedd a gilisztákat a földre (meglátod, hamar beássák magukat), a felszínre helyezz zöldség– és gyümölcsmaradékot meg leveleket, fűszálakat. A giliszták akkor érzik magukat otthonosan, ha a befőttesüveg belseje minél inkább hasonlít a föld alatti, sötét és nedves körülményekhez, ezért sötét papírral vagy ruhaanyaggal burkold be az üveg falát, és rendszeresen nedvesítsd a talajt. Vigyázz, mert túl sok vízben megfulladnak, túl kevéstől meg kiszáradnak!

 

(A folytatás a tavaszi számban olvasható)

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek