bla

Beszélgessünk a beszédről! – mondja Éles Kés és Tompa Kés a lakodalomban, míg Szent Mihály útján és a Hagyásfa árnyékában Ősz húrja zsong, Az ősz színei és a Szóló szőlő egy Késő nyári emlékkel együtt élnek Bodocs meséiben. Közben a Komposztoszt és szoroz!, hogy lássuk Fától az erdőt, ha eljön Suli hava, és Nézzük együtt Perlrott Csaba Vilmos képeit! meg a Kondenzcsíkot is. Kérdés, vannak-e Ismeretlen szigetek?, és Időkapuk a város szélén, és Mit eszik a zombiféreg? Ismerd meg magad! Pegazus hátán, Szellemvasúton, Időjátékban a Szitakötő szótár és a Nagyon zöld könyv segítségével, mert Egy hét múlva két hete, hogy ez mind: Enyém, tiéd, miénk.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
KépEgy hét múlva két hete

1847 szeptemberébensok-sok kaland, összeveszés és békülés után, az apai tiltás ellenérePetőfi Sándor és Szendrey Júlia házasságot kötött. Az ifjú férj útileveleiben beszámol a középkori regényességgel végbement esküvőről meg a nászútról. A vad grófnak nevezett, forradalmár Teleki Sándor ugyanis kölcsönadta koltói kastélyát a párnak. Petőfi 28 verset írt azon a kora őszön Koltón, legtöbbet a híres somfa alatti kőasztal mellett. A táj olyan szép – meséli –, mintha az én képzeletem után alkotta volna a természet. Soha nem volt boldogságról tudósít – nagyon is jól ismert, jellemző humorával: hazugság, amit tartanak közönségesen, hogy a házasságban megszűnik a szerelem. Én most is oly forrón, oly lángolón szeretem feleségemet, mint hajdanában nőtelen koromban, pedig már egy hét mulva két hete lesz, hogy megházasodtam.  


     A Szeptember végén című versében időhatározó szókkal is érzékeltetimég, már, most –, hogy a tájban egyszerre fedezhető fel valamennyi évszak. A szeptember pompájában együtt van zöldellés és hótakaró, ahogy a boldogságban összeolvad ujjongás és félelem.

Keresd meg Petőfi szeptemberi verseit (ne csak az 1847-eseket!), és írd meg, melyikben hogyan, milyen eszközökkel ábrázolja az idő múlását!


Képzeld el te is a koltói tájat, rajzold le, mit láthatott a költő az ablakból vagy a kőasztal mellől!


Keress dokumentumokat Szendrey Júlia és Teleki Sándor életéről és munkásságáról!


Az egyéni és csoportos pályázatokat a szerkesztőség eletronikus vagy postai címén várjuk.


A legötletesebb írások és rajzok készítői belépőket kapnak a Petőfi Irodalmi Múzeum szeptember 21-én nyíló Ki vagyok én? – Petőfi választásai című kiállításra. A PIM további ajándéka a gyűjtemény egy részét bemutató memória játék és az Írók Fiatalon című kártyajáték.
 
Beküldési határidő: 2011. november 4. 

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek