bla

Beszélgessünk a beszédről! – mondja Éles Kés és Tompa Kés a lakodalomban, míg Szent Mihály útján és a Hagyásfa árnyékában Ősz húrja zsong, Az ősz színei és a Szóló szőlő egy Késő nyári emlékkel együtt élnek Bodocs meséiben. Közben a Komposztoszt és szoroz!, hogy lássuk Fától az erdőt, ha eljön Suli hava, és Nézzük együtt Perlrott Csaba Vilmos képeit! meg a Kondenzcsíkot is. Kérdés, vannak-e Ismeretlen szigetek?, és Időkapuk a város szélén, és Mit eszik a zombiféreg? Ismerd meg magad! Pegazus hátán, Szellemvasúton, Időjátékban a Szitakötő szótár és a Nagyon zöld könyv segítségével, mert Egy hét múlva két hete, hogy ez mind: Enyém, tiéd, miénk.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép

Bujtor László

Mit eszik a zombiféreg?

Földünk leghatalmasabb állatai, a bálnák nemcsak méreteikkel, de kecsességükkel, egész viselkedésükkel méltán nyerik el csodálatunkat. A bolygónk élővilágát bemutató filmekből ismerheted ezeket a lényeket. A vízből kiugró és méltóságteljes piruettet bemutató, majd hatalmas csobbanással visszazuhanó, hosszú szárnyú bálna felejthetetlen látvány. És mi történik velük, ha életük véget ér?

 

Testük többnyire lesüllyed az óceán fenekére, amit nap sohasem ér, és a víz hőmérséklete a fagyponthoz közelít. Az elmúlás birodalma ez, szuroksötét uralja, és mélységes csönd. S mi lesz ott a hatalmas testtel? Lebomlik, és a dögevők elfogyasztják. Egy-egy bálnatetem a tenger mélyén lakó lassú, megfontolt mozgású élőlényeknek valóságos főnyeremény. Több tucatnyi fajba tartozó élőlény finom szaglását csiklandozza a 4-5 kilométeres mélységben. Nekik a bomló hús szaga és íze olyan finom, mint neked a rántott hús vagy a frissen sült kalács. Mi marad a nagy lakoma után? A bálnacsontváz.


Itt véget is érhetne a történetem, ám ezért bele sem kezdtem volna. Ugyanis épp a csontokról szeretnék neked mesélni, amikről komoly tudósok még pár évvel ezelőtt is azt gondolták, hogy érdektelenek. Évezredek alatt betemetődnek és kőzetté válnak, hogy távoli utódaink egyszer kiássák majd a hajdan élt bálna csontjainak megkövült darabjait. Nemrég azonban a mindenre kíváncsi tengerbiológusok kitartó figyelemmel követték egy bálnacsontváz további „életét”. Tényleg betemetődnek? Valóban lebomlanak? Esetleg olyan események kezdődnek, amelyekről eddig fogalmunk sem volt?


(A folytatás az őszi számban olvasható)

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek