bla

Beszélgessünk a beszédről! – mondja Éles Kés és Tompa Kés a lakodalomban, míg Szent Mihály útján és a Hagyásfa árnyékában Ősz húrja zsong, Az ősz színei és a Szóló szőlő egy Késő nyári emlékkel együtt élnek Bodocs meséiben. Közben a Komposztoszt és szoroz!, hogy lássuk Fától az erdőt, ha eljön Suli hava, és Nézzük együtt Perlrott Csaba Vilmos képeit! meg a Kondenzcsíkot is. Kérdés, vannak-e Ismeretlen szigetek?, és Időkapuk a város szélén, és Mit eszik a zombiféreg? Ismerd meg magad! Pegazus hátán, Szellemvasúton, Időjátékban a Szitakötő szótár és a Nagyon zöld könyv segítségével, mert Egy hét múlva két hete, hogy ez mind: Enyém, tiéd, miénk.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép

Kricsfalussy Beáta

Az ősz színei

Kirándulni minden évszakban , de talán ősszel a legkáprázatosabb.


Tudtad, hogy a levelek valójában egész évben sárga, narancs és barna színűek is, de a klorofill intenzív zöldje elnyomja ezeket a színeket? Ősszel aztán az egyre kevesebb napfény miatt a klorofill elerőtlenedik, és a zöld szín lassanként lebomlik. Ezzel egy időben más kémiai változások is történnek a levelekben – hatásukra megjelennek a piros és bíbor különféle árnyalatai.


Az őszi erdő azonban nem csak szín-kincseket tartogat. A kirándulások során leveleket, vékony, lehullott, száraz faágakat, fenyőtobozokat és különböző terméseket gyűjthettek. Ezekből borús, esős hétvégeken érdekes és szép tárgyak készíthetők.


Nézzük először a leveleket! Először is: hogyan érhető el, hogy megőrizzék színűket? Zsírpapírból vágjatok ki két egyforma méretű formát – lehet négyszög, ovális vagy kör alakú. A mérete attól függ, mennyi és mekkora levelet akartok felhasználni. Az egyik lapot fektessétek le az újságpapírral letakart munkafelületre! Szórjatok a lapra az ősz színeivel harmonizáló zsírkrétareszeléket, és rendezzétek el a papíron a leveleket, majd ismét szórjatok szét a papíron reszelt zsírkrétát! Most az egészet fedjétek le a másik zsírpapírral! Felnőtt segítségével újságon keresztül meleg vasalóval olvasszátok meg a zsírkrétát, ami így a két lapot, közte a levelekkel összetapasztja. Az elkészült képet ablakba lógathatjátok, vagy fel is ragaszthatjátok az ablaküvegre, hogy a napsugár megvilágítsa. Néhány milliméteres szegélyt hagyva a zsírpapírból körbe is vághatjátok a leveleket, és egyenként tehetitek az ablakra – a kisebb formákat könyvjelzőként is használhatjátok.

 

(A folytatás az őszi számban olvasható)
 

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek