bla

Érted a csíziót? Nyiss éttermet! Fagyhozó és Dérhagyótársaságában a Mikulás földjén, ahol kapható lesz Az istenek eledele, és látható A torinói lepel. Úton Brémába ide tér be Marci és a titokzatos lovag meg A sárkánygyík és a lovag. A Tér(kör)kép és a Szitakötő szótár, no meg a Napkeleti bölcsek, valamint a Kiskirályok szerintitt található a Bábok világa, s abelépőknek csak A bűvös mondatot kell kimondani: Hubble, bubble, pukk! Akkor aztán nézhetik Kádár Béla képeit, hallhatják a mesét, hogy Volt egyszer egy rák. Nem kell kérdezni, mindezt Honnan tudják?, és igaz-e, hogy …a halott kalóz énekelt, mert Hétpecsétes titok, és az a fontos, hogy járjon a Szellemvasút …avagy nevessük, ami bangó.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép
Kép

Szentgyörgyi Zsolt

A sárkánygyík és a lovag

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy fenséges nagy király, aki koronát purcantott a parókára, és fel-alá tángált a kertben. Tángált, tángált, fürnyesztette a napfény, hanem aztán egy szép napon így szólt a király lánya:

 

– Apu, kend meg fel-alá tángál a kertben, s azt sem mondja, bivaty. Közben pedig – aj-jaj – itt ordatlankodik egy rekkenő sárkánygyík, égig ér a foga.

 

– Hej, fele sem tréfa! – bömbölte össze magát a király. – Sity-suty, nyomban le kell susszantani, és feje ne legyen!

 

– No, no! – sercegett a királylány –, ez a fenevad igen goromba példány, és olyan árvák vagyunk, hogy mi az.

 

 Hanem akkor – szerencse, nem szerencse – éppen arra sanyargott lován egy fényességes lovag. Sanyargott, sanyargott, kondorgott nagy porfelhők közepette, de aztán egyszer csak se szó, se beszéd, megállj!

 

– Hej, vitéz uram, egy fertálynyi sárkánygyíkot kellene lemellényezni hirtelen – mondá az apa.

 

– Nem úgy van az, bácsi – szabadkozott félfoggal a lovag. – Aztán meg ímhol beteker az este. Sötét bizony.

 

De aztán csak csak és addig addig, hogy végül mégis megegyeztek. Azzal a lovag rögvest megfeneklette a lovasparipáját és egyenesen a sárkánygyíkhoz csaszlatott.

 

– Nem má’ úgy bizony! – förmedt rá a rémség, amikor meglátta, és egészen feléktelenkedett. – Nesze neked íj-ej – cserrentett a lovag, és erre persze a sárkánygyík is sehová!

 

– Ellene ne vesse, mert rázok! – förtelmeskedett, mire a vitéz – dirr-durr – mindjárt jól oldalba borotválta.

 

Hej, az volt ám a kényes! A sárkánygyík pedig egyet gondolt és méregzölden felhörcent.


– Aztán meg kend maga! – kiáltotta tátott szájjal, azzal uccu, se szeri, se száma.


Hanem hát nagy volt az öröm. Nagyon nagy volt és nagyon nagy. S láss csodát, az a kuvasz, lefedett királylány nyomban élénken viháncolni kezdett. A lakájok persze, tessék-lássék egyből nekiálltak lepondorkázni és megbügyöröszteni őkelmét.


Végül aztán azt mondá a lovag:


– Anyjuk, kend olyan, akár a szakasztott topál.


– No, no! – felelé a királylány –, nem úgy a mi az! Hát a lakodalom talán rahedli? Azzal gyerünk, tartsuk meg, s akkor majd én is azt mondom: ihaj.


Na több sem kellett, rögvest megülték. Még a csizmájukat is marcipánnal patkolták, s aztán már csak éltek, éltek.
 

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek