bla

Az utazás elkezdődik, Világgá vagyok, s ez Millióéves rejtély, mint A csillag és a hullám. Ki rejtőzik a maszk mögött? Tudok a titkairól. A szfinx és A Nyirkás meg az Időkonzervben, vagyis a Meselényi utcában, A Glamis-kastélyban lakik. Kékfogú Harald és a többiek a szomszédai.Miből van, hogyan? – kérdezed aztán. Válaszol a Késmese, s hogy biztosra menjünk, Nézzük együtt Csontváry Kosztka Tivadar képeit!   Akkor az is kétségtelen lesz, hogy Szép… a káposzta. Ilyen a Szitakötők világa, s ez a Szitakötő tánca. Végül még Elmesélem, hogy mit rajzoltál.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép
KULTURÁLIS AJÁNLÓ


Könyv, CD

 

Május 35.  [könyv]

 

Abban az Erich Kästner-történetben, amely a Müller család költözéséről, pontosabban költöztetéséről szól – még pontosabban arról, hogy a tízéves Frici az egész hajcihő közben olvas, észre sem veszi, hogy a szállítók az asztalokkal, szekrényekkel meg a virágvázával őt is kocsira teszik, keresztülrobognak a városon, felviszik az emeletre, az új lakásba, és Frici még mindig se lát, se hall, úgy belefeledkezik az olvasásba –, nos, az író nem árulja el, melyik könyv bűvölte el Müller Fricit. Pedig nem nehéz kitalálni. Legalábbis gyanakodni. Hát a Május 35.

 

Először is a csupa-csoda, csupa-mulatság regény Konrád nevű kisfiú hőse szakasztott mása Fricinek, és hát ki ne szeretne önmagáról olvasni?! Ráadásul Konrád kalandjaiban annyi titkos vágy teljesül.

 

A fiút – mint minden csütörtökön – nagybátyja várja az iskola előtt, hogy az egész délutánt boldog, szabad hülyüléssel töltsék. Ezúttal azonban feladat is vár rájuk: Konrádnak dolgozatot kell írni a Csendes-ócánról. Szegény gyerek! És azért, mert jól számol. A rossz számtanosok ugyanis arról írhatnak, hogyan épül egy négyemeletes ház. Bagatell! Neki meg nincs fantáziája – mit írjon ő a sohasem látott Csendes-óceánról?! Úgy szorong, hogy szinte észre sem veszi a beszélő lovat, a málnaszörppel meglocsolt hússalátából is csak ímmel-ámmal eszik, s alig figyel az ablakon kibámulós játékra.

 

Ilyenkor a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás: elmenni és megtapasztalni.

 

Nem nagy ügy. A ló, a nagybácsi meg Konrád egyszerűen belépnek a régi előszobaszekrénybe, és mindig egyenesen előre mennek. Rövid két óra alatt elérik a Csendes-óceánt, de közben megfordulnak Eldorádóban – ahol nincs belépti díj, de a gyerekek a felét fizetik –, eljutnak a „Dicső Múlthoz“ címzett várba, a Fordított világba, Konrád barátságot köt a fekete-fehér kockás kislánnyal – és arra is jut idő, hogy megírja pompás dolgozatát. Egy jó délutánba és egy jó regénybe tényleg nagyon sok minden belefér.

 

Kököjszi és Bobojsza  [mese CD]

 

Este, ha nem jön álom a szemedre, elképzelheted, hogy meglátogat a két csöppnyi törpe, Kököjszi és Bobojsza. Az egyik vékony, a másik vastag hangon meséli Török Sándor történetét Andris kalandjairól. Ha figyelmesen hallgatod  a mesét, talán a Szent Kristófon is utazhatsz. Hogy mi a Szent Kristóf? Egy aprócska hajó: hófehér selyem a vitorlája, és varázslatos helyekre repít: a mumus-egyesületbe, az Időkirály birodalmába, az álomboltba vagy az Emlékezés szigetére. Az icipici hajóra azonban egy magadfajta óriás nem léphet csak úgy: a törpék majd bukfenceznek néhányat a szíved fölött, és hipp-hopp, máris kisebb vagy a legapróbb hangyagyereknél. Ne félj, ha visszaérkeztek, a törpék újra rendes méretűvé varázsolnak!

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek