bla

A gyűrűszigetek rejtélye Hét szóval leírható, ha szól a Zene a kam(a)rában és az Éji muzsikát hallgatva Képregényt olvasunk, meg azt is tudjuk, Miért énekelnek az operában? A gólem nyomában haladva a Hinta a kisbolygókhoz visz a Szelek útjain, s nem Ikarosz és Phaeton pályáján. Megértjük, Hogyan repül a repülőgép (s hogy Szép… a repülő), és Miből van? Hogyan van?, ami Repül a… repül a Mustos őszben, s akkor mondhatjuk: Ami megérint – rólunk szól. De azt is: Gyere, Gyurma!, Nézzük együtt Rippl-Rónai József képeit! Bontsuk ki a Palackpostát, üssük fel a Szitakötő szótárat, s válaszoljunk: Hogyan tovább, te mesehős? 

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép
KULTURÁLIS AJÁNLÓ


Könyv, CD

Mark Twain – Koldus és királyfi  [regény]

 

Az író neve (márk tvén) álnév: a víz mélységét jelző matróz-kifejezés. Mert eredetileg hajós volt, és kormányosként járta a hatalmas amerikai folyót, a Mississippit. A Koldus és királyfi mesés története Európában játszódik, a 16. századi Angliában. A kegyetlenségéről elhíresült VIII. Henrik király dédelgetett örököse, Edward, és a megtévesztésig hasonló Tom Canty (kánti) egyszerűen ruhát és szerepet cserél – az álnevet öltő író, ugye, jó ismerője, nagy mestere az efféle mókának! –, s máris kezdődik a fiúk megpróbáltatása. Persze mindkettőt elmeháborodottnak véli környezete, de az álkirályfit gyámolítják-gyógyítják, míg a koldussorba pottyant Edward pár nap alatt megtapasztalhatja az ország könyörtelen és igazságtalan törvényeinek következményeit. Ütlegelik, kínozzák, börtönbe hurcolják – még szerencse, hogy a jóságos Hendon felkarolja. Közben épp meghal a király, Tomot már felkészítik a koronázásra. A leleplezést, hogy minél csattanósabb legyen, az utolsó pillanatra tartogatja Mark Twain. Több helyen igazi krónikából idéz. Tény, hogy uralkodott VIII. Henrik, hogy gyerekként koronázták meg Edwardot – a regényt mégsem lehet történelmi forrásként olvasni. Nem hát, hiszen gyönyörű mese. És sokkal inkább azokra a népmesékre hasonlít, amelyek egy-egy legendás királyról szólnak. Például a magyar Mátyás király költött, képzelt kalandjaira.

 

 

Óz, a nagy varázsló  [mese CD]

 

Igen, Óz csakugyan nagy varázsló, világszerte ismert, s ha te is találkoztál már vele, olvastad Baum meseregényét, vagy láttad a belőle készült filmet, akkor kétszeresen is érdemes meghallgatnod a hangjátékot. Ha pedig most ismerkedsz Dorka és Toto kutya kalandjaival,  izgulhatsz, mi lesz a vége… Erről tehát itt ne essék szó! A mesejátékot kísérő, fülbemászó dal azt mondja, „mindig a sárga úton”, s nemcsak azért, mert sárga keramittal kirakott út vezet Smaragdvárosba, ahol Óz lakik. A következetességről van szó, hogy az ember – a mesehős – önmagához hűen tud boldogulni: a Madárijesztő észt, a Bádogember szívet, az Oroszlán bátorságot nyerni. Tele van varázslatos lehetőségekkel a világ. Te mit kérnél Óztól?

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek