bla

A gyűrűszigetek rejtélye Hét szóval leírható, ha szól a Zene a kam(a)rában és az Éji muzsikát hallgatva Képregényt olvasunk, meg azt is tudjuk, Miért énekelnek az operában? A gólem nyomában haladva a Hinta a kisbolygókhoz visz a Szelek útjain, s nem Ikarosz és Phaeton pályáján. Megértjük, Hogyan repül a repülőgép (s hogy Szép… a repülő), és Miből van? Hogyan van?, ami Repül a… repül a Mustos őszben, s akkor mondhatjuk: Ami megérint – rólunk szól. De azt is: Gyere, Gyurma!, Nézzük együtt Rippl-Rónai József képeit! Bontsuk ki a Palackpostát, üssük fel a Szitakötő szótárat, s válaszoljunk: Hogyan tovább, te mesehős? 

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
KÉPES BESZÉD
Valachi Anna | Horváth Dávid

Ami megérint - rólunk szól

Mit gondolsz: miért sír ez a kislány? Mitől olyan kétségbeesett? Miért öleli olyan szorosan a verdeső állatot, mintha soha többé nem akarná elengedni? Félti valamitől kedvenc szárnyasát, vagy inkább kapaszkodik belé? Melyiküknek van nagyobb szüksége a másikra?

 

Egyáltalán: létezhet barátság állat és ember között? Meg lehet-e nyugtatni a testi érintés varázserejével és csitító-gyöngéd szavakkal egy közmondásosan „szűk agyú” baromfit? Vagy csak a mesékben létezik „vadakat terelő juhász” és jámbor kis herceg, aki a tyúkok rémével: a rókával barátkozik?

 

Szerinted egy mélyen érző kisgyerek hogyan értheti meg és fogadhatja el, hogy az ember számára a tollas, csipogó jószág végső soron tenyészállat, táplálékának része, így hiába oltalmazza elkeseredetten,  nem mentheti meg?

 

Igen, mindez és még sok hasonló kérdés kikívánkozhat belőlünk e fotó láttán. A szenvedélyes ragaszkodásnak százféle oka lehet. Talán ahányan megnézik a képet, annyi történet születhet a fényképen megörökített helyzetről, a kislány és védence kapcsolatáról. Akármi legyen azonban a kép története, sokkal fontosabb, hogy a jelenet a maga fölzaklató némaságában, magyarázat nélkül is szíven üti, azonosulásra készteti mindazokat, akik látják. Az erős érzelmek pedig megindítják, megmozgatják fantáziájukat. A tiédet is, ugye?

 

Úgy érezheted: valósággal megérint, a vonzáskörébe von, „megszólít” a kép – s ahogy nézed, saját életed hasonló pillanatai elevenednek meg lelki szemed előtt. Rajtad múlik, hogy ez megtörténjen, a fogékonyságodon. Végül is azon: milyen vagy, ki vagy, észreveszed-e, vagy átsiklik pillantásod az alkotáson.

 

„Jól csak a szívével lát az ember” –  mondja a szeretetre szomjazó róka Saint-Exupéry (ejtsd: szentekszüpéri) regényében. S így van ez mindenkor, ha fotót vagy filmet nézel, színházban ülsz, könyvet olvasol, zenét hallgatsz, és így van a hétköznapi életben is.

 

A sorsunkra rádöbbentő felismerést a művészet nyelvén úgy nevezik: katarzis.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek