bla

Jó szomszédságban Jó… beszélgetni, megkérdezni: Hogyan lett a fényből kép? és mi A bodzapalota titka? Megmondja a Rozsdatorkú pityer. ÉsMi lenne, ha… a Mesés átváltozásokra gondolva azt mondanánk: Nézzük együtt… Tihanyi Lajos képeit! meg A baziliszkuszt.Vagy Debrecenbe kéne menni, Egy tányér napraforgót nézni: Mennyi sárga!, mondogatni: Én elmentem a vásárba? A kásától a kenyérig haladni, Mózest meghallgatni, tudni, hogy Chip-chip: számítógépek mindenütt vannak, de A tölgy, a füzike és az ember között eligazodni a Szitakötő szótár is segít, és a Volt egyszer egy pocsolya, a Heten a halott ládáján – meg ha azt olvassuk:És akkor… az apáca válaszolt. Akkor Egy null a javunkra.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép

Z. Karvalics László

Chip-chip: számítógépek mindenütt

Tudtátok, hogy ma már minden új gyártású autóban komoly fedélzeti számítógép bújik meg? És ne csak az egyre többször látott kis képernyőre gondoljatok, amelynek segítségével a sofőr odatalál egyik helyről a másikra (ez a GPS, ejtsd: dzsípiesz, az egész világra kiterjedő helyzetmeghatározó rendszer). A műszerfal mögött hasonló masina rejtőzik, mint amivel informatikaórán találkozol, csak éppen nincs billentyűzete és nincs szükség monitorra, hogy az autó műszereinek működését összehangolja.

 

A vezető nélküli metrókocsiról hallottatok már? Elég furcsa elképzelni, hogy több száz utast olyan szerelvény szállít a következő megállóba, amelyet nem ember irányít, hanem kamerákból és érzékelőkből álló, központilag felügyelt számítógépes rendszer. Sőt, már a repülőgépek is leszállhatnak maguktól – de azért jó tudni, hogy a pilóták nemcsak dísznek ülnek ott!

 

Egyre több tárgy vesz körül minket, amelyben ott lapul a számítógép lelke, a mikrocsip. Olyan pici, mint a morzsa (a nagyon találó angol chipszó eredetileg „forgács”-ot jelent).  A játékkonzolok, digitális fényképezőgépek, zenelejátszók vagy mobiltelefonok valójában nagy teljesítményű számítógépek, még ha nem is így tekintünk rájuk. Sőt, még egy egyszerű konyhai mikrosütő vagy mosógép is olyan elektronikus szerkezet, amelynek a „programozhatósága” mögött csipek állnak. És ahol ott a csip, már csak egy lépés a hálózat: ha gépeink alkatrészeit úgy alakítjuk, hogy kívülről is fogadhasson vagy küldhessen jeleket, akár „Internet-képes” kávéfőzőnk vagy hűtőszekrényünk lehet! Nagy nemzetközi konferenciákon vetítenek olyan filmeket, ahol a kocsiból a fedélzeti számítógépen keresztül a sofőr kiadja az utasítást, és mire hazaér, frissen lefőzött kávé és meleg fürdővíz várja. Hallani internetes hűtőszekrényről, amelynek ajtaján nem hűtőmágnesek vannak, hanem képernyő, és amíg a reggeli elkészül, meg lehet nézni rajta a híreket. Sőt, van hűtőszekrény, amely észreveszi, ha valami kifogy a polcról, és magától megrendeli.

 

Ezek persze csak érdekességek, ritkaságok, de segítenek elképzelni a jövőt. Vajon milyen lesz a láthatatlan csipekkel teli, intelligens otthon? A kutatók intelligens ruhákon is dolgoznak, a textilszálak közé majd csipeket szőnek, amelyek rugalmasan igazodnak a környezeti változásokhoz. Mások viselhető számítógépeket építenek, amelyek folyamatosan figyelik fizikai állapotunkat. Az asztalon vagy zsebben hordott számítógépek lassan felkerülnek az emberi testre, mint az óra vagy a szemüveg. Sokan foglalkoznak az emberi testbe építhető csipek fejlesztésével: implantnak, beültetett eszköznek nevezik a parányi szerkezeteket,  amelyeket nem is kell viselnünk, mert bennünk lesznek. Láthatatlanul azonosítanak és jelzik, ha valamelyik szervünk működésével baj van – lesz olyan is, amelyik automatikusan megkezdi a gyógyítást, ha kell. De hiszen ez sem annyira szokatlan: gondoljatok csak a számítógéppel majdnem egyidős szívritmus-szabályozó szerkezetre, a pacemakerre (ejtsd: pészméker), amely a súlyos szívbetegek életét könnyíti meg.

 

Érdemes töprengeni, milyen irányba fejlődik a következő években a számítástechnika, az élet mely oldalait változtatja meg, milyen újdonságokat csempész az életünkbe. Mit gondolsz, vajon ellustulunk majd és felesleges holmik tucatjával vesszük körül magunkat? Te milyen használati tárgyba raknál csipet és miért? Írd meg nekünk!

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek