bla

Az üveghegyen innen, Üvegbe zárt világban, a Tükörmesében, de A márvány házában Volt egyszer egy virág. Szólt ott az Uborka-dal, mert Lóbál volt éppen, a Növények álarcban táncoltak, és egy hang azt kiabálta: Hajrá, digitális bennszülöttek!, Jó… a sírás. A másik hang meg: Lábatlankodj kicsit! A szörnyek birodalmában. A harmadik: Nézzük együtt Czóbel Béla képeit!, Színes a világ! De az Utánozás – majomszokás! vagy Álcázás és ármány – ugye? Csizmarek és a Szitakötő szótár szerint A csalóka látszat felhasználása Rejtőzködés A trójai falóban. S mit mond az Időjáték… Jákóbja? Fúvom az énekem.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép

Victor András

Növények álarcban

Volt már rajtad álarc? Emlékszel, milyen érzés?

 

Miért viselted, hogy ne ismerjenek föl? Hogy másnak lássanak? Talán szilveszteri bulin voltál? Vagy színdarabban játszottál? Esetleg készülsz a farsangi busó-járásra? Akármi lehetett az oka, a cél mindenképpen az volt, hogy „becsapd” a világot. Mert aki álarcot visel, az álcáz: vagyis színlel, megtéveszt, leplez, palástol. Másnak akar látszani, mint ami valójában. Úgy csinál, mintha...

 

Az ártalmatlan – növényi nedveken élő – zengőlegyek messziről úgy néznek ki, mintha darazsak volnának. A potrohuk sárga-fekete csíkos, mint a fullánkos vitézeké – pedig nincs is fullánkjuk.

 

Néha a növények is úgy „csinálnak”, mintha... vagyis: álcáznak. Másnak mutatják magukat, mint amilyenek igaziból. A sok millió éves evolúció során azért fejlődtek ki az állat- és növényvilág „csalói”, mert ebből előnyük származik: védettebbek lesznek, az „álarccal” hárítják  a veszélyt – a zengőlegyek például a madarakat –, vagy éppen az álcázás segítségével könnyebben hozzájutnak valami hasznoshoz, szükségeshez.

 

A csalán csíp, így védekezik: a legelésző állatok többnyire elkerülik, mert igen érzékenyen érinti az orrukat. A csalán sikeres védekezési stratégiáját néhány más növény is „kihasználja”. Olyan a levelük alakja, mérete, fogazottsága, színe, mint az igazi csaláné, ezért ezek a fajok is védettebbek a legelésző állatok rágása ellen. Az állatok – ha nem figyelnek a kis különbségekre – kikerülik ezeket az „ál-csalánokat”. Csalánt utánzó növény például az árvacsalán (amely éppen azért „árva”, mert nem csíp) és a csalánlevelű harangvirág.

 

Érdekes a golgotavirág „csalása”. Egy lepkefaj erre a növényre rakja a petéjét, s a kikelő hernyó bizony alaposan megrágja a „házigazdáját”. A lepke ösztöne azonban azt súgja, hogy olyan növényre ne rakjon petecsomót, amelyen már van, mert a hamarabb kikelő hernyó úgyis eleszi az ő utódai elől a táplálékot. Ezt használja ki a golgotavirág: a petecsomóhoz nagyon hasonló szemölcsöket növeszt a szárán-levelén, s így kivédi, hogy igazi petecsomó kerüljön oda.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek