bla

Majd ha fagy! Az Óriásfenyő és a karácsonyi hal nem Téli álom, a Hó és hálózsák, de mégA Balaton tündére is valóságos, mint aSzerkezetek vízben, földön, levegőben, mint A kaucsukfa és gumitej, Olyan igazi minden A török átoktól a lábtörlőig. NyugodtanNézzük együtt… Derkovits Gyula képeit! Jó… álmodozni, a Pegazus hátán A borostyánpalotába repülni, az Időjátékban Kain és Ábel történetével találkozni, Anyókásan verselni, és kérdezni: Milyen ember december? Mit jelent a Szitakötő szótár szerint, hogy Kő kövön nem marad? Igaz-e, hogy Előadás után A delfin, aki nem tudott mosolyogni, azt mesélte: Volt egyszer egy egér? És akkor… Piszkos Fred belépett? Hova? Álom volt vagy mese?

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
KULTURÁLIS AJÁNLÓ


Kíváncsi Gyurka, a bajkeverő majom

Gyurka, az afrikai kismajom közel hetven évvel ezelőtt jött világra, és hosszú élete során majdnem annyi kalandba keveredett, mint alkotója, H. A. Rey (ejtsd: réj). A német származású szerző a 19. század végén született Hamburgban, és már gyerekkorában szívesen rajzolgatta az állatkertben látott, messzi földről érkezett állatokat. Felnőttként sok országban járt, majd feleségével Párizsban telepedett le. A második világháború idején el kellett menekülniük a Franciaországot megszálló német hadsereg elől, és csak hosszú utazás után jutottak az Egyesült Államokba. Egyedül Kíváncsi Gyurkát vitték magukkal, és a kismajom akkor még vázlatos alakja annyira megtetszett egy amerikai kiadónak, hogy Gyurka hamarosan könyvben is megjelent. Az első kiadást aztán sok folytatás követte.

 

A kacagtatóan csetlő-botló kismajom történetében mai szemmel furcsa fordulatokkal találkozol, de olvasás közben ne feledd: 1940-ben még senkinek nem jutott eszébe, hogy talán helytelen csapdába ejteni és a hazájából elhurcolni az afrikai kismajmot. A sárga kalapos ember, aki Gyurkát a szalmakalapjával csalogatja magához, nem gonosz állatkereskedő, egyszerűen csak megtetszik neki a kismajom, és ők ketten igazán összebarátkoznak. Gyurka a városban eleinte nem találja a helyét, úgy viselkedik, mint egy rosszcsont gyerek: a telefonnal ismerkedve véletlenül kihívja a tűzoltókat, léggömbökkel repül a magasba és leállítja az autóforgalmat. A könyv végére eljut az állatkertbe, ahol biztonságban van, és nem követhet el újabb csínyt – de már most elárulom, hogy a megnyugtató vég nem tart sokáig: a sorozat következő részében Gyurka megszökik az állatkertből és munkába áll – szerinted milyen állást vállalhat a városban egy afrikai majom? Képzelheted! Vagy inkább: olvasd el!

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek