bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Honnan tudják? - term.tud. jegyzet

Honnan tudják?

„A csillagok állásából meghatározták a Nílus áradásának idejét.”

Vannak csillagképek, amelyeket – bár változó helyzetben, de – egész évben láthatunk. Ilyen pl. a Göncölszekér és a Cassiopeia is. Ezek (a Földről nézve) közel esnek a Sarkcsillaghoz, vagyis circumpolaris csillagképek. (Nappal is látnánk őket, ha nem lenne olyan világos.) Mások messze vannak az égen a Sarkcsillagtól, ezért az égi pólus körüli látszó keringésük útja az év egy részében a látóhatár alá kerül, vagyis innen nem látszik. Így vannak nyári és vannak téli csillagképek. Pl. az Ikrek (Gemini) csillagkép (meg a „szomszédos” Orion, a vadász is) jellegzetes téli csillagok. Nyáron nem látszanak.

 

Orion, a vadász hűséges társa a Nagy kutya (csillagkép), melynek legfényesebb csillaga a Szíriusz. (Amely egyébként egyben az egész égbolt legfényesebb csillaga is.) Ma a Szíriusz (amely nyáron még a látóhatár alatt van) ősszel már látszik. Először csak az ég alján, aztán magasabban. Az ókorban azonban már a nyár közepén megjelent. Az egyiptomi papok megfigyelték, hogy amikor a Szíriusz először tűnik fel az év során a hajnali égbolton, pár nap múlva beköszönt a Nílus áradása. A Szíriusz kelése akkor július 20-án következett be, s az egyiptomiak innen számították az év kezdetét.

 

Ezt egy „csillagmese” is szépen megírja. Pollux és Castor ikrek voltak, de Castor halandó volt, míg Pollux halhatatlan. Csak anyjuk, Léda volt közös. Castor apja Léda férje, Tündareosz volt, ám Pollux magától Zeusztól fogant, aki Lédát egyszer hattyú képében látogatta meg. Sok-sok érdekes és hősi kaland után, melyben mindig együtt vettek részt, egy harcban Castort lándzsával halálra sebezték. Pollux követni akarta szeretett testvérét az alvilágba, de ezt nem tehette, mert halhatatlan volt. Zeuszt annyira meghatotta a testvérek ragaszkodása, hogy megengedte: nyáron Pollux lehessen testvérével az alvilágban (vagyis ilyenkor nem látszanak!), télen pedig mindketten együtt élhessenek az istenek birodalmában. A testvéri szeretet jelképeként mindkettőjüket az égre helyezte.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek