bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Digitális lábnyom - term.tud. jegyzet

Ökológiai lábnyom.

Ez a fogalom annak a mértéke, hogy egy ország, város vagy ember „mekkora lábon él”, azaz milyen mértékben használja a Föld javait. Persze nem matematikai pontossággal, de közelítőleg ki lehet számítani, hogy az életmódunk (lakás, étkezés, közlekedés, öltözködés, szabadidőstb.) mennyi anyagot és energiát igényel, s ennek biztosításához mekkora földterület szükséges.

Gondolatban kerítsünk körül egy falut, de akkora kerítéssel, hogy azon belül minden legyen – termőföld, nyersanyagforrás, víz, energiaforrás, hulladék-feldolgozási lehetőség stb. – ami csak szükséges a falu normális életviteléhez! Ez a terület hektárban kifejezve ennek a falunak az ökológiai lábnyoma. Ha ezt elosztjuk a lakosok számával, megkapjuk egy odavalósi ember ökológiai lábnyomát. Magyarország lakosainak átlagos ökológiai lábnyoma 3,5 hektár; az egy főre jutó hasznosítható terület nagysága azonban csak kb. 2 hektár. Vagyis „nagyobb lábon élünk”, mint amekkorát az országon belüli lehetőségeink megengednének.

Kiszámolható az is, hogy az emberiség összességében milyen mértékben használja ki a Földet. 2010-ben az egy év alatt a Földön összességében termelődő(regenerálódó) ökológiai erőforrásokat aug. 21-ig elhasználtuk. Mi, hat és fél milliárdnyian, szegények és gazdagok együtt. Az ökológiai évnek tehát már régen vége van. Most már hónapok óta a jövőnket éljük fel. (Ld. Népszabadság, 2010. aug.19.)

 

Prefixumok.

Kilobyte, megabyte stb. A különbözőmértékegységek többszöröseit és törtrészeit ún. prefixumokkal fejezzük ki. A nemzetközi mértékegység-rendszer (az SI) a három nagyságrendenkénti (tehát ezerszeres, illetve ezredrésznyi) tagolást támogatja. A leggyakrabban használt prefixumok (előtagok) listáját lásd: http://hu.wikipedia.org/wiki/SI-prefixum

A nevekkel már a milliárdnál bajban vagyunk (s utána még inkább!), mert angolul billionnak mondják, amit mi milliárdnak, s trillionnak, amit mi billiónak. Ezért jobb – mert félreérthetetlen –, ha a tíz hatványait használjuk.

Elterjedtsége miatt „megkegyelmeztek” néhány prefixumnak, amely kilóg a sorból. Pl. a méternél kisebb távolságok megjelölésére használjuk a dm-t, ahol a d (deci) 'tizedrészt' jelent; és a cm-t, ahol a c (centi) jelentése 'századrész'. A gramm többszörösei között használatos a dkg, ahol dk (deka) 'tízszeres' jelentésű. A boroshordók térfogatának megadásakor pedig használatos a hl, ahol a h (hekto) = „százszoros”.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek