bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
info@szitakoto.com
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Varga Andrea
Óravázlat

Osztály: 6. osztály

Tantárgyi koncentráció: magyar nyelvtan és irodalom

Óra jellege: magyar irodalom óra

Tananyag: Olvasott szöveg feldolgozása

(Makói Általános Iskola)

A tanóra a Szitakötő című irodalmi folyóirat 10. számára épül.

Az óra címe: A nagy bicajtúra

 

A tanóra célja:

 

  1. Ráhangolódás – Pókhálóábra.

Frontális osztálymunka.

A tanár felírja a „bicajtúra” kifejezést a táblára. Kéri a diákokat, hogy próbáljanak olyan fogalmakra, kifejezésekre gondolni, amelyek ezzel kapcsolatosak. A diákoknak az asszociációkat hálószerűen a táblánál ábrázolniuk kell, központban a főfogalommal.

 

  1. A szöveg bevezetése.

Frontális osztálymunka.

A tanár rákérdez egy közös élményre, egy bicikli túrára, amelyben valószínűleg az osztálynak már volt együtt része. „Hova mentetek?”  „Részt vett mindenki a kiránduláson?”; „Elkésett valaki?”, Ki kerékpározott elöl?”, „Ki volt a sereghajtó?”, „Betartotta mindenki a KRESZ szabályait?”, „Milyen volt az időjárás?”

 

  1. Bevezetés - Jóslástáblázat.

Csoportmunka.

A tanár elmondja, hogy egy szöveget fognak feldolgozni, amelynek a címe A Nagy Bicajtúra.

Felkéri a tanulókat, hogy dolgozzanak kis csoportokban. A feladatuk, hogy megjósolják, kik, hová, miért kirándulnak és meddig tart a túra. Kioszt minden csoportnak egy- egy munkalapot, amely négy részre van osztva ablakszerűen. Ha négy fő van egy csoportban, fel lehet osztani, hogy ki melyik részére válaszol. A végén egy személy, a „szócső” összegzi, hogy a csoport mit talált ki.

 

  1. Ellenőrzés - A szöveg olvasása - Szkennelés

A tanár utasítja a diákokat, hogy gyorsan olvassák végig a szöveget és a jóslástáblázatba írják be (lehet más színnel dolgozni) a tényleges információkat. Közös ellenőrzés. A diákoknak az információ párokat össze kell vetniük (jóslat – valós információ a szövegből). Megbeszélik, hogy mennyire igazolódtak be az elképzeléseik.

 

  1. Információgyűjtés.

Pármunka.

A tanulóknak alá kell húzniuk az összes kerékpár márkanevet a szövegben. Először külön-külön dolgoznak, majd összevetik az eredményt.

Közös ellenőrzés.

Ez a feladat a következő feladat bevezetése is egyben.

 

  1. Párosító – Kettéosztott napló

Pármunka.

A tanulók páronként kapnak egy-egy munkalapot, amely két részre van osztva. Az egyik oszlopban fel van tűntetve néhány kerékpármárka (a szöveg szereplői közül). A másik oldal üres. A diákok feladata, hogy egy-egy jellemző tulajdonságot írjanak fel a másik oszlopba, az adott szereplővel egy sorba. pl. Csepel – fontoskodó, Pajtás – szemtelen, stb.

Közös ellenőrzés. A táblára is felkerül a kettéosztott napló. Az összes helyesnek tartott elképzelés belekerül a kettéosztott naplóba.

 

  1.  Néhány mondatos fogalmazás

A tanár arra kéri a tanulókat, hogy olvassák el a szöveg utolsó részét jó alaposan és saját szavaikkal fogalmazzák meg, hogy mit találtak ki a kerékpárok annak érdekében, hogy Danit és Rékát kibékítsék egymással. Továbbá véleményezzék az ötletet. Írják le, hogy miért jó vagy miért rossz. Közös ellenőrzés.

 

  1.  Házi feladat – Fogalmazás: A nagy bicajtúra

A tanár arra kéri a tanulókat, hogy írjanak egyoldalas fogalmazást egy képzeletbeli kerékpártúráról.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek