bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Szótár - Term.tud. jegyzet

 

A víz a világ legkülönlegesebb anyaga!

 

I. Melegítés hatására az anyagok tágulnak.

Minden anyag; akár gáz, folyadék vagy szilárd. Ezen a hőtáguláson alapszik pl. a lázmérő (mert a higany vagy festett alkohol a hőmérséklet változásától függően kitágul vagy éppen összehúzódik).

 

Még egyszer hangsúlyozzuk: minden anyag folyamatosan tágul, ha egyre jobban melegítjük. Kivéve a vizet. Ez az egyetlen kivétel. A 0 oC-os víz ugyanis – ha elkezdjük melegíteni – eleinte összehúzódik, s csak +4 oC fölött kezd „rendesen viselkedni”, azaz hőmérséklet-emelés hatására tágulni, ahogyan azt a többi anyagnál is tapasztaljuk.

 

Ha grafikonon ábrázoljuk egy folyadék térfogat-változását melegítés hatására, akkor folyamatosan fölfelé haladó vonalat kapunk. Lehet a vonal meredek, lapos, de biztos, hogy semmiféle törés, irányváltás nincs rajta. Kivéve a vizet. Ott a vonal először lefelé indul, majd +4 oC-nál megtörik fölfelé, s onnantól folyamatosan emelkedik (egészen 100 oC-ig).

 

Lásd a képet az oldalsó linkre kattintva!

 

II. A szilárd állapot nehezebb, mint a folyékony

 

Ha vasat megolvasztunk, a folyékony vas könnyebb a szilárdnál (szaknyelven: kisebb a sűrűsége). Ezért a még meg nem olvadt vas az olvadék alján van. Ha paraffint olvasztunk (pl. gyertyamártás céljából), akkor a még fel nem olvadt paraffin a folyadék alján van. Mert a szilárd paraffinnak nagyobb a sűrűsége, mint a folyékony paraffinnak. Ha zsírt olvasztunk egy serpenyőben, s még csak a fele olvadt meg, akkor a szilárd zsír a folyékony alján (vagyis a serpenyő fenekén) helyezkedik el, mert nagyobb a sűrűsége.

 

A példákat folytathatnánk sokáig. Millió és millió anyagra jellemző, hogy szilárd állapotban nagyobb a sűrűségük, mint folyékony állapotban.

 

Kivéve a vizet! Ott ugyanis a szilárd állapot a könnyebb. A jég könnyebb a víznél. Ezért úszik annak a tetején. Ez az egyetlen anyag, amelynél a szilárd úszik a folyékonyon!

 

Ez a két kivételes sajátság az alapja annak, hogy az élővizek nem fagynak be fenékig.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek