bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Fényszóró

Említi a cikk, hogy a lézer-mutatók mind piros (vörös) fénysugárral működnek. Érdekes egyezés, hogy kezdetben LED-lámpából is csak piros színű volt. Más színt kibocsátó LED fényforrást nem tudtak még előállítani. Aztán sikerült zöld LED-et is kifejleszteni. A LED normál világításra azonban még így sem volt alkalmas, akármennyire energiatakarékos a többi fényforráshoz viszonyítva. A napfényhez hasonló (sárgás) fehér fényt ugyanis még így sem tudtak vele produkálni. Nem véletlen, hogy fizikai Nobel-díjat legutóbb azoknak ítélték, akik kifejlesztették a kék színű LED-et. Ebből a három színből ugyanis már ezerféle színt és színárnyalatot lehet kikeverni.

Ezt a színkeveréses technikát hívják RGB-nek a piros, zöld és kék jelentésű angol szavak kezdőbetűi alapján. Ezen az elven alapul a színes monitorok és színes televíziók működése is.

 

·      Nyomozd ki a neten az RGB technika történetét, elvét és gyakorlati jelentőségét!

·      Próbálgasd ki, hogy neked miféle színeket, színárnyalatokat sikerül „kikeverned” pirosból, zöldből és kékből! A próbálkozásban szerepelhetnek ilyen színű írószerek (ceruzák, tollak, filctollak), kiemelők, vízfestékek, temperafestékek, átlátszó műanyag-dossziék stb.

·      Próbálgasd ki azt is, hogy ha ugyanarra a fehér vagy színes papírfelületre egyszerre világítasz különböző színű fóliákon keresztül zseblámpákkal, milyen színek jelennek meg!

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek