bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Siriánné Nagy Ottília
TOLDI ÖTÖDIK ÉNEK

 

A bujdosóra új veszély leselkedik: a nádasban farkasok támadnak . Miklósnak minden erejére és bátorságára szüksége van, ha túl akarja élni ezt a kalandot. Vajon sikerül-e neki úrrá lennie a vesze­delmen, és folytathatja-e útját?

Az ének olvasása után a következő gondolatmenet szerint beszélgetünk:

 

·      Miért kerül bajba Miklós?

·      Szerintetek miért különösen nehéz farkasokkal megküzdeni?Gyűjtsd össze azokat a szavakat, kifejezéseket, amelyek érzékeltetik a farkasokkal való küzdelem nehézségeit!

·      Fadrusz János: Toldi a farkasokkal. Hogyan hangsúlyozza a szobor Miklós erejét, atletikus termetét? Hasonlítsd össze a másik ábrázolással!

 

·      Tegyük fel, hogy Miklós nemcsak simogatta a farkaskölyköket, hanem becézgette, kérdezgette is őket. Hogyan szólna hozzájuk?

 

·      A cikk harmadik bekezdése egy fordított szituációról ír. Keresd ki és ismertesd, milyen szerepe van a farkasnak a római mitológiában!
(A cikk elolvasása)

·      Az angol író, Kipling  A dzsungel könyve című regényében is szerepelnek farkasok. Idézd fel, hogy milyen olvasmányaidban találkoztál még ezekkel az állatokkal!

·      Milyen negatív tulajdonságokat kötnek a farkashoz? Mikor támad az emberre a farkas?

·      A cikkből olvasható mennyire összekapcsolódott a pásztoremberek élete a vadon élő állatokéval. Egy térképen megnézhetitek milyen elterjedtek világszerte.

·      Hogyan zajlott a küzdelemTedd helyes sorrendbe!

Előtör a nádasból a hímfarkas.

Toldi gondolkodik, mit kezdjen a tetemekkel.

Az anyafarkas Miklósra támad.

Megfojtja a nőstényt.

Belerúg a nősténybe, de az talpra ugrik.

A farkasok elpusztítása után Miklós a bátyján gondolkodik.

·      Milyen mondatfajta fejezi ki, hogy érthetetlen számára bátyjának gonoszsága? Hogyan hasonlítja össze bátyjának viselkedését a farkasokéval? Ki a pozitívabb?

A történet elolvasása után gondold végig, kerültél-e már olyan helyzetbe, hogy szükség volt a lélekjelenlétedre! Meséld el!

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek