bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
info@szitakoto.com
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Tükörmese - term.tud. jegyzet II.

 

Tükrözés, szimmetria. (Optikai izoméria)

 

1) Pálcikamodellből rakjunk ki olyan tetraédereket, amelyekben a központi fekete elemen 4 különböző színű „golyó” van. (Pl. piros, fehér, zöld és kék.)

2) Ezek közül kettőt hasonlítsunk össze! Két eset lehetséges. Vagy egyformák, vagy egymás tükörképei. (Mint a két kezünk.)

3) Valamelyiken bármelyik két „golyót” megcseréljük. (Az eredmény az előző eset ellentéte; azaz ha eddig egyformák voltak, akkor most tükörképeket kapunk, és fordítva.)

4) Tükörképi formákat rakjunk egymás mögé, s a kettő közé helyezett tükörben nézzük meg az innenső tükörképét. Az valóban ugyanolyannak látszik, mint a túlsó.

 

A szerves kémiában fontos szerepe van azoknak a C-atomoknak, amelyekhez 4 különböző ligandum kapcsolódik (miként a mi modellünk esetében). Az ilyen C-atomot tartalmazó molekuláknak ugyanis (ezek szerint) két tükörképi változata lehetséges. (Optikai izomériának hívják ezt a jelenséget, mert az ún. poláros fény rezgéssíkját az egyik változat balra, a másik jobbra forgatja el.)

Az élővilágban mindig csak az egyik tükörképi változat fordul elő. A másik természetidegen anyag, s bajokat is okozhat.

A hírhedtté vált Contergan történetének is itt van a gyökere. Nem az a molekula okozott fejlődési rendellenességeket, amelyet (nyugtató és hányinger-csökkentő) gyógyszerként kifejlesztettek, hanem a tükörképi változata. Amely azonban még ha kis arányban is, de benne volt a tablettákban.

A 2001. évi kémiai Nobel-díjat olyan tudósok kapták meg, akik azon a téren értek el eredményeket, hogy miként lehet ez kémiai szintézist úgy irányítani, hogy minél inkább (vagy csak) az egyik változat képződjön. A Contergan-botrány nyomán világos, hogy ez miért fontos.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek