bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
info@szitakoto.com
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Édes, mint a méz - humán feladatsor

 

- Színes cukorkristály készítése a leírás alapján;

- Teadélután szervezése, fekete, zöld, fehér, gyümölcs- és gyógynövény teák kóstolgatása különféle ízesítéssel (barna cukor, fehér cukor, méz, édesítőszer);

- Beszélgetés a cukorbetegségről, alapvető információk, teendők ismertetése;

- Gyarmatosítások kora: cukornádültetvények. Rajzold le a cukor útját a brazil ültetvénytől a londoni palotáig a 16. században!

- Vita: A világ első környezetvédelmi mozgalmai a 17. században a gyarmatokon kezdődtek, ahol az ültetvények kedvéért letartolták az őshonos növényzetet. A monokultúrás termelés miatt az őslakosok éheztek. Sok idő eltelt, amíg a kereskedelemben érdekelt angol, portugál, holland gazdasági társulások vezetői megértették, hogy hosszú távon kell gondolkodniuk. Legtöbbször későn kaptak észbe: a korábbi gyarmatokon még ma is láthatók a sok száz évvel ezelőtti pusztítások nyomai (pl. Mauritius ébenfaerdőit kiirtották). Vajon tanult az emberiség mindebből? Keress érveket pro és kontra!

- Gyűjtés: Tessedik Sámuel.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek