bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
info@szitakoto.com
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Titkok társasága - humán jegyzet

 

- Te kinek mondod el a titkaidat? Miért bízol meg az egyik emberben jobban, mint a másikban? Előfordult már, hogy valakiben csalódnod kellett, mert elárulta a titkod? Mit tettél?

- Az őskeresztények az 1. században éltek, a római üldözések elől bujkálva tartották szertartásaikat. A krisztusi egyenlőséget hirdették. 64-ben Nero őket vádolta Róma felgyújtásával, és ezzel az ürüggyel halálra kínoztatta az ártatlanokat. Domitianus császár alatt (81–96) a keresztény vallás követését a felségsértéssel egyformán büntették. Traianus császár 112-ben kibocsátott rendelete szerint a keresztények vallásuk gyakorlása miatt egyenkint bevádolandók. Marcus Aurelius (161–180) alatt már teljes erővel folyt a keresztények üldözése.

- A szabadkőművességet ma is sokan elítélik. Titokzatossága, jelképrendszere miatt azzal gyanúsítják a szabadkőműveseket, hogy okkult szertartásokat végeznek, és felmerült a sátánizmus, a vér- és állatáldozatok, orgiák vádja. Az első világháború után megerősödött a nézet, hogy a szabadkőművesek a zsidókkal és a bolsevikokkal összeesküdve gyakorolják a világhatalmat. Ezzel szemben a szabadkőműves iratok rögzítik a hazaszeretet, a titoktartás, az erkölcsileg megfelelő életvitel, a testvériség és tolerancia követelményét, és tilalmazzák a politikai, illetve vallási kérdések páholyon belüli megvitatását.

- Christian Rosenkreutz (1378–1484) német nemesi családból származott, ötéves korában kolostorba került, megtanult latinul és görögül, majd elindult a Szent Sírhoz. Damaszkusz környékén súlyosan megbetegedett, de arab bölcsek meggyógyították. Megtanult arabul és elleste tudományukat. Onnan Egyiptomba ment, megismerkedett az ősi keresztény tanításokkal is. Később visszatért német földre, ahol néhány szerzetestársával együtt megalapította a rózsakeresztesek közösségét. Öregkorát állítólag remeteként egy barlangban töltötte, 106 évet élt.

- Az USA egydollároson szabadkőműves jelképek láthatók. Benjamin Franklin is szabadkőműves volt.

- Mozart: Varázsfuvola. Éj királynőjének áriája: http://www.youtube.com/watch?v=0bOs8zIW-H8

- Részlet Ingmar Bergman filmjéből: http://www.youtube.com/watch?v=DpF6LRLGZLo

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek